Connect with us

Region

Popis stanovništva u S. Makedoniji odgođen za septembar

Objavljeno

-

Popis stanovništva u Sjevernoj Makedoniji, koji je trebalo da počne 1. aprila, odložen je za septembar, dogovorili su se danas lideri dvije najveće partije, vladajućeg SDSM Zoran Zaev i opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Popis je odložen kako bi se prije toga vakcinisalo stanovništvo protiv kovida-19 i biće održan najvjerovatnije od 5. do 30 septembra, pojasnio je Mickoski na konferenciji za novinare poslije sastanka.

“Složili smo se da će se popis desiti kad završi proces imunizacije stanovništva, što je posebno važno za popisivače. Zato smo se dogovorili da umjesto sada u aprilu, kako je planirano, bude odložen za septembar”, rekao je Mickoski.

Odlaganje popisa stanovništva je skoro svakodnevno posljednjih mjeseci zahtijevala najveća makedonska opoziciona partija, najavljujući da će u suprotnom pozvati na bojkot.

Mickoski je rekao i da će aplikacija za samopopisivanje dijaspore, koja je aktivna od početka marta, nastaviti da funcioniše do kraja popisa, što je potvrdio i Zaev.

Terenska faza popisa stanovništva, prvog poslije 19 godina, trebalo je da počne u četvrtak 1. aprila.

Premijer Sjeverne Makedonije Zaev i lider makedonske opzicije Mickoski su se, na takozvanom liderskom sastanku, održanom u Klubu poslanika, dogovorili i da lokalni izbori umjesto u prvoj polovini oktobra budu održani u drugoj polovini tog mjeseca.

Oni su se saglasili i da se počne sa radom na izmjeni izbornog zakona i nabave aparati za otisak prsta koji bi počeli da se koriste na predstojećim lokalnim izborima.

Dogovoreno je i da najveća makedonska opoziciona partija prestane sa blokadom parlamenta i podrži zakone za podršku ekonomiji i stanovništvu i borbu sa pandemijom.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply