Connect with us

Kosovo

Policijski izvještaji puni nasilja u porodici, 2735 slučajeva u toku godine

Objavljeno

-

Nasilje u porodici i dalje predstavlja zabrinutost na Kosovu. Dnevni policijski izvještaji pokazuju na desetine slučajeva nasilja u porodici, pri čemu su najčešće žene žrtve, dok su muškarci osumnjičeni, hapšeni i često osuđivani za ova krivična djela.

Prema statistici Grupe za pravno-političke studije, u jednom danu na Kosovu se prijavi 8 slučajeva nasilja, dok za godinu dana ta brojka prelazi 2700 slučajeva.

Samo u 24-satnom policijskom izvještaju objavljenom u petak, prijavljeno je mnogo slučajeva nasilja u porodici, prijetnji i hapšenja.

„U Prizrenu su u dva odvojena navrata dvije žrtve sa Kosova zatražile ljekarsku pomoć, jer se sumnja da su bile žrtve nasilja u porodici. Odlukom tužioca, jedan osumnjičeni je pušten na slobodu u redovnom postupku, dok za drugim osumnjičenim policija traga”, poručuju iz policije.

U Đakovici, dvije žene su zadobile teške tjelesne povrede nakon što ih je napao građanin. “Osumnjičenom je rješenjem tužioca određen pritvor”, saopšteno je iz policije.

Isto tako, drugi slučajevi nasilja u porodici prijavljeni su u Đakovici. „Osumnjičeni kosovski muškarac je uhapšen jer se sumnjiči da je počinio nasilje nad žrtvom. Osumnjičeni je odlukom tužioca priveden”, navodi se u policijskom izvještaju.

U Đakovici je policija prijavila još jedan slučaj nasilja u porodici, a počinilac je uhapšen.

Prema statistici Kosovske policije koju je objavio GSJP, u toku godine prijavljeno je preko 2.700 slučajeva nasilja u porodici, od čega 2.165 žena, a 559 muškaraca. U porodičnim odnosima između žrtve i osumnjičenog, većina slučajeva nasilja u porodici se dešava u odnosu muž-žena i obrnuto.

Prema izvještaju koji je objavio GSJP, maksimalna kazna za nasilje u porodici bila je godina i četiri mjeseca zatvora. Ministarka pravde, Albulena Haxhiu, rekla da institucije imaju obavezu da spreče i bore se protiv nasilja u porodici.

(RTK)