Connect with us

Kosovo

Počelo uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Published

on

Na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, u subotu (2. oktobar) od osam časova ujutro počelo je uklanjanje barikada, koje je lokalno stanovništvo postavilo 20. septembra.

Kako javlja dopisnik RSE sa lica mjesta, sa jedne trake na putu koji vodi do prijelaza Jarinje su već pomjerena teška teretana vozila kojim su lokalni Srbi u prethodnih 12 dana blokirali prilaze graničnom prijelazu.

Paralelno s tim, treba da počne i povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova prema dogovoru koji su Beograd i Priština postigli u Briselu nekoliko dana ranije.

Akcija povlačenja kosovskih specijalaca i barikada, koje su postavljene zbog odluke kosovskih vlasti da srpske registarske tablice moraju biti zamenjene probnim, trebala bi biti završena najkasnije do 16 časova.

Na prijelazima Jarinje i Brnjak raspoređene su i trupe NATO misije na Kosovu, KFOR, i tamo će ostati naredne dvije nedjelje u nastojanju da se obezbjedi mirno i sigurno okruženje, te sloboda kretanja.

Sve ovo se dešava na osnovu dogovora Kosova i Srbije o deesklaciji situacije na sjeveru, koji je u Briselu postignut 30. septembra.

Kada su u pitanju same registarske tablice, postignuto je privremeno rješenje, prema kome će se nalepnicama prelepljivati državni simboli i Kosova i Srbije.

U međuvremenu će radna grupa, na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, raditi na pronalaženju konačnog rješenja oko registarskih tablica. Ova radna grupa će prvi sastanak održati 21. oktobra u Briselu a konačno rješenje mora da pronađe u roku od šest mjeseci.

(RadioSlobodna Evropa)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *