Connect with us

Kosovo

Počelo uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, u subotu (2. oktobar) od osam časova ujutro počelo je uklanjanje barikada, koje je lokalno stanovništvo postavilo 20. septembra.

Kako javlja dopisnik RSE sa lica mjesta, sa jedne trake na putu koji vodi do prijelaza Jarinje su već pomjerena teška teretana vozila kojim su lokalni Srbi u prethodnih 12 dana blokirali prilaze graničnom prijelazu.

Paralelno s tim, treba da počne i povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova prema dogovoru koji su Beograd i Priština postigli u Briselu nekoliko dana ranije.

Akcija povlačenja kosovskih specijalaca i barikada, koje su postavljene zbog odluke kosovskih vlasti da srpske registarske tablice moraju biti zamenjene probnim, trebala bi biti završena najkasnije do 16 časova.

Na prijelazima Jarinje i Brnjak raspoređene su i trupe NATO misije na Kosovu, KFOR, i tamo će ostati naredne dvije nedjelje u nastojanju da se obezbjedi mirno i sigurno okruženje, te sloboda kretanja.

Sve ovo se dešava na osnovu dogovora Kosova i Srbije o deesklaciji situacije na sjeveru, koji je u Briselu postignut 30. septembra.

Kada su u pitanju same registarske tablice, postignuto je privremeno rješenje, prema kome će se nalepnicama prelepljivati državni simboli i Kosova i Srbije.

U međuvremenu će radna grupa, na čijem će čelu biti predstavnik Evropske unije, raditi na pronalaženju konačnog rješenja oko registarskih tablica. Ova radna grupa će prvi sastanak održati 21. oktobra u Briselu a konačno rješenje mora da pronađe u roku od šest mjeseci.

(RadioSlobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply