Connect with us

Kosovo

Počela pretraga na lokalitetu rudnika Štavalj zbog moguće masovne grobnice

Objavljeno

-

Komisija za nestala lica saopštila je da je po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mjestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnika Štavalj, na teritoriji Opštine Sjenica.

Pretraga terena će trajati do utvrđivanja i razjašnjavanja činjenica koje su neophodne u preciziranju tačne lokacije moguće masovne grobnice, saopštila je Komisija za nestala lica.

Pored tužioca za ratne zločine i njegova dva zamjenika, predsednika Komisije za nestala lica i njegovih saradnika, na lokalititu su bili i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, beogradske i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica, Resursnog centra porodica nestalih Srba i Albanaca, kao i rudarsko-geološki veštak.

“Pretraga terena je potrebna kako bi se precizno utvrdilo da li postoje na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, čime se šalje jasna poruka njihovim porodicama opredeljenja nadležnih organa Republike Srbije za proveru svake informacije s ciljem pronalaska njihovih najmilijih”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović najavio je nedavno da će 10. maja biti nastavljena pretraga na lokaciji u okolini Štavlja i da su u toku pripreme na terenu. On je naveo da će se po svakom zahtjevu postupiti odgovorno i hitno.

(RTS)