Connect with us

Kosovo

Petoro ministara i zamjenik ministra pod istragom Radne grupe za borbu protiv korupcije

Objavljeno

-

Radna grupa za borbu protiv korupcije pri Kosovskoj policiji trenutno vodi istragu protiv najmanje pet ministara i jednog zamjenika ministra u Vladi Albina Kurtija.

Kako se navodi, protiv ministra finansija Hekurana Muratija vodi se istraga u vezi sa slučajem štete nanete prosvetnim radnicima.

Za ovaj slučaj podneta je krivična prijava koju istražuje Radna grupa. Muratija je Radna grupa pozvala da bude saslušan kao osumnjičeni, ali je on odbio, zahtevajući da bude saslušan u njegovoj kancelariji. Istražitelji nisu prihvatili Muratijev zahtjev.

Kako će to ministar finansija dati iskaz i gdje, ostaje da se vidi u narednim danima.

Takođe, i ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala je na spisku koju istražuje Radna grupa. Ona je, sa zamjenicom ministra Lizom Gaši, osumnjičena da je opredelila nešto više od milion evra za “Karitas”, koji je za obavljanje usluga angažovao NVO Germin, u kojoj je Liza Gaši bila direktorka prije nego što je postala zamjenik ministra. Do sada je “Karitasu” uplaćeno 344.000 evra.

Ministra lokalne samouprave Elberta Krasnićija Radna grupa treba da sasluša zbog zloupotrebe službenog položaja, jer se sumnja da je 300.000 evra nezakonito potrošeno na projekte za manjine.

Ministarka privrede i preduzetništva Rozeta Hajdari je takođe “pod lupom” Radne grupe, zbog sumnje na zloupotrebe državnih sredstava, i to u vezi sa nabavkom brašna i ulja, čime je oštetila državni budžet.

Ministra kulture Hajrulu Čekua, sa još nekoliko visokih zvaničnika tog Ministarstva, saslušala je Radna grupa, pod sumnjom da je ovo ministarstvo dodelilo ugovor za konsultantske usluge od preko 130.000 evra, te da angažovan konsultant dobija 5.550 evra mjesečno.

Ni Ministarstvo za infrastrukturu koje vodi Liburn Aliu nije ostalo neistraženo.

Radne grupa za borbu protiv korupcije u tom Ministartsvu je pokrenula istragu protiv zamjenika ministra Hisena Durmišija u vezi sa tenderom za ulaznice, koji je, nakon potpisivanja, povučen.

(Telegrafi)