Connect with us

Kosovo

Kurti: Zakon koji je nedavno usvojen u Skupštini reguliše minimalnu zaradu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da nedavno usvojeni zakon u Skupštini Kosova reguliše minimalnu zaradu, a ne beneficije i priznanja za veterane Oslobodilačke vojske Kosova.

Tokom učešća u žetvenoj akciji u opštini Lipljan, između ostalog, izjasnio se o protestu veterana OVK, koji je najavljen za danas.

„Zakon koji je nedavno usvojen u Skupštini Kosova reguliše minimalnu zaradu. Mi smo za najveće moguće beneficije za veterane OVK, ali te beneficije nisu rad. Plata je za rad, a beneficije su zahvalnost društva koja se daje ratnim veteranima za oslobodilački, pobednički rat koji je izvor naše državnosti, nezavisnosti i slobode“, rekao je premijer Kurti.

On je naglasio da su kao izvršna vlast posvećeni novom zakonu, ali da im je, prema njegovim riječima, „za to potrebno da činjenice budu tačne“.

„Vjerujem da je u ratu bilo više od 60 hiljada učesnika, ali postoji neka vrsta utrostručenja broja veterana, pa je potrebno stvari nazvati pravim imenom. Veterana prema komandantima OVK ima negde oko 20.000, ali ako uključimo i učesnike, onda ih je više od 60.000“, rekao je Kurti.

Šef izvršne vlasti je dalje dodao da je Vladi i Skupštini potreban dosije u tužilaštvu, kao “stvarni povratak broja boraca”.

„Voleo bih da, kada se bavimo organizacijama koje su proizašle iz rata, stvorimo mogućnost da veterani rade, jer veliki broj njih nije za penziju jer su mladi, mnogi od njih nemaju ni 50 godina“, dodao je Kurti.

(RTK)