Connect with us

Kosovo

Pet policajaca povređeno, morali da upotrebe vatreno oružje da zaustave krijumčara

Objavljeno

-

Policija Kosova saopštila je da je juče došlo do incidenta u selu Jošanica u opštini Leposavić, kada je kamion koji je krijumčario robu, pokušavajući da izbjegne policijsku kontrolu, nekoliko puta udario službeni automobil, a tom prilikom povređeno je pet policajaca.

“Jedinice za brze intervencije Granične policije uz pomoć Obaveštajne jedinice, u pokušaju da zaustave kamion za koji se sumnjalo da je švercovao robu, koji se kretao na magistralnom putu Mitrovica-Jarinje, delimično su blokirale put sa dva policijska automobila, upaljenim rotacionim svetlima, kako bi na vrijeme signalizirali da se vozač kamiona zaustavi. Kosovska policija je prvo zaustavila crni automobil nepoznatih registarskih oznaka, a vozač je razgovarao telefonom sa vozačem kamiona”, navode iz Kosovske policije.

Kako se dodaje, osumnjičeni je velikom brzinom krenuo ka automobilima i policijskim službenicima i udario u njih. I pored svih signala za zaustavljanje, uključujući i baterije za osvetljenje, on nije ispoštovao zakonski nalog policijskih službenika i nastavio je vožnju.

“Policijski službenici su, u cilju zaštite života i drugih učesnika u saobraćaju, zaštite imovine i sprovođenja zakona, nastavili da prate kamion, signalizirajući sve vrijeme alarmom i rotacijom da se zaustavi, ali isti vozač nije poslušao data naređenja i nastavio je u pravcu magistralnog puta Mitrovica-Jarinje, razvijajući sve vrijeme veoma veliku brzinu i ugrožavajući sve ostale učesnike u saobraćaju. U stalnim nastojanjima da ga zaustavi, vozač kamiona je po drugi put udario u policijski automobil, pri čemu je naneo povrede policajcima i pričinio je znatnu materijalnu štetu”, ističu iz Policije.

Uviđajući visok rizik po živote policajaca, ali i drugih učesnika u saobraćaju, policijski službenici su preduzeli neophodne radnje kako bi se opasnost sprečila upotrebom službenog oružja.

“Nakon svih pravnih radnji, policijski službenici su uspeli da zaustave kamion u selu Lazine i u ovom slučaju su uhapsili vozača kamiona, osumnjičenog A.D (1990). Na lice mjesta izašla je regionalna istražna jedinica granične policije, jedinica za borbu protiv terorizma, forenzička jedinica i Carina Kosova. U vezi sa predmetom, obavešten je dežurni tužilac i po njegovom nalogu je priveden osumnjičeni A.D. i pokrenuti su predmeti za „nedozvoljen prelaz granice“, „krijumčarenje robe“ i „napad na službeno lice“, stoji u objavi Kosovske policije.

Vozač automobila, osumnjičeni U. R, (2002), pušten je u okviru redovnog postupka, a švercovana roba predata Carini Kosova na dalje postupanje.

“Povređeno je pet policijskih službenika kojima je ukazana lekarska pomoć, a oštećen je službeni automobil. Kosovska policija ostaje posvećena realizaciji strateških ciljeva za sprečavanje kriminalnih aktivnosti, krijumčarenja i drugih negativnih pojava”, zaključili su iz Policije Kosova.