Connect with us

Kosovo

Ozbiljna epidemiološka situacija-mjere se ne poštuju

Objavljeno

-

Veliki broj novih slučajeva infekcije COVID-19 kao i povećanje broja hospitalizovanih stvorili su ozbiljnu situaciju u zdravstvenom sistemu. Trenutne mere protiv koronavirusa se ne poštuju dovoljno.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Valjbon Krasnići, rekao je za Radio Kosovo da se moraju poštovati trenutne mjere protiv Covid-a, poput nošenja maske, fizičke distance i lične higijene. Prema njegovim riječima, ako ove mjere ne daju rezultat, onda treba razmotriti i druge mogućnosti.

Krasnići dodaje da je preko 80% pacijenata sa COVID-19, od oko 900 koji su hospitalizovani u bolnicama i klinikama UKCK, na terapiji kiseonikom.

„Svako nepoštovanje mjera ogledaće se u povećanju broja slučajeva zaraze. Ukoliko građani ne nose maske, ne poštuju fizičku distancu, ali i okupljanja bilo koje prirode, počev od porodičnih do okupljanja ljudi u barovima u različitim okruženjima, povećavaće broj slučajeva sa COVID-19“, rekao je Krasnići.

Ministar zdravlja Arben Vitia takođe je ocenio situaciju sa pandemijom zabrinjavajućom. On ne isključuje mogućnost da vlasti preduzmu dodatne mere.

Nošenje maske i fizička udaljenost od najmanje 1,5 metara dve su osnovne mere za sprečavanje širenja bolesti COVID-19. Ove mjere su na snazi od 13. marta 2020.

Prema Priručniku za suzbijanje COVID-19, koji su izdali Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje, dozvoljeno je maksimalano jedna osoba na osam kvadratnih metara.

(RTK2, Radio Kosovo)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply