Connect with us

Kosovo

Osmani: Ustavni sud doneće konačnu odluku o nacrtu statuta Zajednice

Objavljeno

-

“Što se tiče nacrta statuta Zajednice, predsjednica Vjosa Osmani je tokom sastanksa sa specijanim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, ponovila da jedina institucija koja može da protumači usaglašenost ovog akta sa Ustavom jeste Ustavni sud Kosova. Osmni je izrazila zabrinutost u vezi sa nekim odredbama ovog nacrta, koje mogu biti izazov tokom implementacije”, navodi se u saopštenju Predsjedništva Kosova.

Tema Osmani i Lajčaka, pored Zajednice opština sa srpskom većinom, bio je proces dijaloga Kosova i Srbije.

“Osmani je istakla posvećenost Kosova kao konstruktivne strane u ovom procesu. Predsjednica je naglasila da Briselski sporazum od 27. februara 2023. i Ohridski aneks od 18. marta 2023. moraju biti u potpunosti sprovedeni”, navodi se u saopštenju i ističe da je predsjednica istkla potrebu ukidanja mjere Evropske unije protiv Kosova, za koje navodi da su nepravedne i da “stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu”.

“S tim u vezi, ona je ponovila da je Kosovo ponudilo organizovanje novih izbora na sjeveru zemlje u skladu sa zakonskim okvirom Kosova”, kaže se u saopštenju.

Osmani i Lajčak pozdravili su najnovija dostignuća u primjeni sporazuma o energetici i registarskim tablicama, kao i postignute korake u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

(RTK)