Connect with us

Kosovo

Osmani u Zagrebu: Hrvatska glavni saveznik Kosova, ne samo u regionu

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas u Zagrebu da je incidentima 24. septembra u Banjskoj Beograd imao za cilj aneksiju sjevera Kosova i pozvala međunarodnu zajednicu da Srbiji uvede sankcije, piše Reporteri.

Osmani je posle sastanka sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla “da će, ukoliko se to ne dogodi, Srbija ponoviti terorističke napade na Kosovo”.

Dodala je da prijateljstvo i partnerstvo Kosova i Hrvatske ostaje nepokolebljivo.

„Naše prijateljstvo i partnerstvo je duboko ukorenjeno u zajedničkim vrednostima, koje služe kao most između naših zemalja i naših naroda. Kosovo se u posljednjem periodu suočava sa jednim od najozbiljnijih perioda u poslednjih 25 godina zbog hibridnih akcija, kroz terorističke napade i agresiju koju sponzoriše i naređuje Srbija. Ovim se nadam da će naši međunarodni partneri pokazati stratešku jasnoću i odlučne akcije da zaustave pokušaj Srbije da destabilizuje ne samo Kosovo već i sam region. Malo je zemalja u Evropi koje bolje razumeju izazov sa kojim se suočavamo na Kosovu od Hrvatske”, rekla je Osmani.

Istakla je da je Hrvatska veliki prijatelj, saveznik i partner Kosova.

“Bili ste na našoj strani kada je naša suština bila ugrožena”, rekla je Osmani.

Dodaje da još postoje snage u regionu koje žele da se vrate u istoriju.

„Kosovo je odlučno da nastavi, a mi smo srećni što imamo saveznike poput Hrvatske. Predsjednik Milanović i dalje je naš glas, a mi se trudimo da budemo prisutni i u najjačoj alijansi poznatoj čovečanstvu“, navela je predsednica Kosova.

Ona je istakla da Kosovo vidi Hrvatsku kao glavnog saveznika, ne samo u regionu.

“Delimo deo zajedničke istorije, sticanje slobode i nezavisnosti. Stotine albanskih građana borile su se za hrvatsku slobodu i nezavisnost. Hrvatska je deo misije Kfora na Kosovu”, rekla je Osmani.

Navela je i da je istraga o napadu u Banjskoj, za čiju organizaciju je, kako je rekla, “odgovoran srpski političar Milan Radoičić”, pri kraju i “da Vojska Srbije stalno obučava pripadnike te terorističke grupe, a da Srbija to ni ne poriče”.

“Oružje koje je tog dana zaplenjeno je ono što Srbiju najčvršće povezuje sa napadačima. Oružje se nekoliko mjeseci švercovalo na Kosovo vozilima sa lažnim oznakama Kfora”, kaže Osmani, koja je rekla i da se u “Srbiji teroristi proglašavaju herojima i da Srbija štiti one koji su pobegli umesto da ih preda Kosovu”.

Osmani je istakla da se i sama Hrvatska početkom 90-ih suočila sa sličnom matricom, tada iz Miloševićevog režima.

“Nakon čina agresije 24. septembra, fokus treba da bude na privođenju pravdi svih počinilaca u, dobijanju jakih bezbednosnih garancija, posebno radi zaštite granice između Kosova i Srbije, kao i obuzdavanja Srbije, sankcionisanja kao preventivne mere za druge napade u budućnosti. Ako se to ne dogodi, Srbija će se osećati moćnije, ohrabrena, ako ne bude kažnjena, da nastavi sa drugim delima i napadima u onome što je, prema svim dokazima koje smo do sada prikupili, bio pokušaj aneksije severa Kosova“, rekla je Osmani.

Osmani na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića boravi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, a planirano je i da se sastane sa premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i predsjednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem. Tokom boravka u Hrvatskoj, Osmani bi trebalo da posjeti i Rijeku, gdje će se, između ostalog, sastati sa albanskom zajednicom u ovoj opštini.

(Reporteri, Kosovo online)