Connect with us

Kosovo

Osmani: U srijedu Dan žalosti na Kosovu – Bol turskog i sirijskog naroda je i naša

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa osmani proglasila je srijedu, 8. februar 2023. za danas Dan žalosti na Kosovu u čast žrtava razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

Osmani je kazala da je bol turskog i sirijskog naroda i naša.

Kompletna objava predsjednice Vjose Osmani:

Potvrđeno je da je više od 5.000 žrtava poginulo u zemljotresu u Turskoj i Siriji, dok su hiljade još uvijek pod ruševinama. Tragedija razornih razmjera koja je izazvala tugu i bol svuda u svijetu, pa tako i na Kosovu. Beskrajan bol za žrtve i za one koji su doživjeli užas i izgubili svoje najmilije, ali i nadu za one koji su još pod ruševinama.

Naše misli i molitve danas, kao i jučer, su za žrtve, povrijeđene i sve pogođene ovim zemljotresom i naša solidarnost je potpuna. Naši vojnici su već u Turskoj, dok je Kosovo u potpunosti dostupno za nastavak podrške.

Suočeni s takvom tragedijom, moramo stati uz one kojima je potrebna podrška. Bol turskog i sirijskog naroda je i naša. Stoga sam, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, u znak poštovanja države i građana, srijedu, 8. februar 2023. godine, proglasila za Dan žalosti u Republici Kosovo, nakon zemljotresa od 6. februara 2023. godine sa epicentar u Turskoj, u kojem su hiljade mrtvih i povrijeđenih.

Sjećajući se žrtava, odajemo počast hrabrosti i izdržljivosti onih koji daju sve od sebe da spasu svaki život pod ruševinama.

Razorna snaga ovog zemljotresa potresla je svačija srca, ali podrška jedni drugima u ovim danima budi nadu i vjeru da će život trijumfovati.