Connect with us

Kosovo

Osmani: Srbija ne želi dobrosusedske odnose u regionu

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas, u okviru dvodnevne posjete Crnoj Gori, sa predsednikom te zemlje Milom Đukanovićem i istakla da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ne želi dobrosusedske odnose, prenosi RTK.

Osmani je izrazila zadovoljstvo što ima priliku da razgovara sa liderom” prijateljske zemlje”, ocjenjujući da su pred Podgoricom i Prištinom isti izazovi.

“Veliko je zadovoljstvo razgovarati o izuzetnom potencijalu saradnje. Kao dvije nezavisne zemlje, naši odnosi su još zategnutiji zbog međuljudskih odnosa. Zato je važno da je ovo posjeta prijateljskoj zemlji. I jedni i drugi prolazimo kroz izazove”, rekla je Osmani.

Osmani je naglasila da ruski predsjednik Vladimir Putin “ove dvije nezavisne države naziva privremenim projektima”.

“Crna Gora i Kosovo su suverene države i jasno posvećene putu ka članstvu u EU. Nastavićemo da radimo u cilju rješavanja pitanja naše bolne prošlosti. Nastavićemo putem mira i stabilnosti. Hvala vam predsjedniče na nepokolebljivoj podršci našem putu i što naš savez predstavlja put za cio region. Članstvo Crne Gore u NATO doprinelo je miru u cijelom regionu“, naglasila je Osmani.

Ona je, između ostalog, rekla da samo jedna zemlja u regionu ne želi dobrosusedske odnose, a to je, po njenim riječima, Srbija.

“To je jedini izvor rizika za nestabilnost. Strateški cilj EU je da sve ove zemlje postanu članice Unije, jer je to jedini način da se postigne mir u regionu”, smatra Osmani.