Connect with us

Kosovo

Osmani: Počinioci zločina moraju dobiti hitan odgovor od pravosudnih organa

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, u objavi na Fejsbuku ocenila je kao šokantan i nehuman čin seksualnog nasilja nad 11-godišnjom maloljetnicom, i zatražila rigoroznu istragu i odgovornost pred zakonom za počinioce ovog zločina.

“S najvećom žestinom i odlučnošću, moramo jednoglasno ponoviti da niko nije iznad zakona. Zakon treba da bude oštar prema svakom takvom prestupniku, posebno u ovakvim slučajevima kada su meta nasilja djeca. Seksualno nasilje, kao i svi oblici nasilja nad djevojkama i ženama, predstavljaju pretnju za sve i predstavljaju ozbiljnu ranu u našem društvu. Stoga počinioci ovih zločina moraju dobiti odgovarajući i hitan odgovor od pravosudnih organa. Ne smemo dozvoliti da naša zemlja bude nesigurna za djevojke i žene”, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Ona je zatražila od pravosudnih organa da u potpunosti eliminišu seksizam i nejednakost u sudskim odlukama, kao i od institucija bezbednosti da povećaju nivo zaštite djevojčica i žena koje su žrtve nasilja.

“Nažalost, godinama u pojedinim slučajevima viđamo neravnopravan tretman života žena i muškaraca, okrivljavanje žrtve a ne počinioca, pa čak i slučajeve sa čak nižim kaznama od onih predviđenih zakonom. A ovo je samo ohrabrilo počinioce nasilnika. Stoga tražim od pravosudnih organa da u potpunosti eliminišu seksizam i nejednakost u sudskim odlukama, kao i od institucija bezbednosti da povećaju nivo zaštite djevojčica i žena koje su žrtve nasilja. Takođe je vreme da se pristupi zakonodavnim izmenama koje dodatno pooštravaju kazne za prekršioce. Naša je zajednička odgovornost da obezbedimo da sva djeca imaju dostojanstveno djetinjstvo i da eliminišemo rodno zasnovano nasilje”, napisala je Osmani.

(RTK2)