Connect with us

Kosovo

Osmani osudila Vulinovu izjavu o Račku

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani osudila je izjavu ministra unutrašnjih poslava Srbije Aleksandra Vulina koji je tvrdi da je masakr nad kosovskim Albancima u selu Račak, koji je poslužio kao povod za NATO agresiju 1999. godine, „velika laž i strašan falsifikat“. Vulin je posle obilaska lokacije u okolini Niša na kojoj se snima film o dešavanjima u tom selu januara 1999. godine, ocenio da je tvrdnja o masakru „velika uvreda za čitavo čovječanstvo“.

U pisanoj izjavi predsjednica Kosova Vjosa Osmani je navela da bivši potparol žene kriminalca Miloševića propagandom pokušava da promjeni historijske činjenice.

“Tako nešto je nemoguće i nedostižno. U Račku se dogodio zločin protiv čovječnosti. Ova činjenica je poznata i dokumentovana u cijelom svijetu. Vulinove tendencije ukazuju na ambiciju Srbije da menja istorju, a to je i davni napor ove države u odnosu na Kosovo.”

Osmani tvrdi da su “napori nastavak mentaliteta Miloševićevog režima, od kojeg se Vulin ne može otrgnuti, jer je njemu bio veran. Negiranje ratnih činjenica putem rehabilitovanja ratnih zločinaca je ponovljeni zločin. Ali, istina o Račku je snažnija od bilo koje Vulinove propagande i propagande njegovih istomišljenika. Oni mogu stvarati filmove, ali u Račku i svuda na Kosovu se dogodila realnost koja je pokazala namjeru srpske države da istrebi albanski narod na Kosovu. Upravo zbog Račka i ostalih masakra je NATO vojno intervenisao u Srbiji i nad njenim vojnom ciljevina na Kosovu kako bi zaustavio zverstvo genocidnog režima.”

Podsjetimo, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države takođe su osudile negiranje masakra nad albanskim civilima u selu Račak na Kosovu 1999. godine, ukazujući na to da je ovaj zločin “dobro dokumentovan”.

“Vlasti u regionu bi trebalo da rade na istinskom određivanju prema prošlosti iz poštovanja prema žrtvama. Na sudovima je da utvrde da li određene izjave predstavljaju krivična dela. Kazna mora biti proporcionalna i mora uzeti u obzir sve elemente slučaja”, saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU Peter Stano.

(RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply