Connect with us

Kosovo

Osmani: Obe strane u dijalogu moraju da ispunjavaju obaveze, Kosovo drži riječ za ono što potpisuje

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da bi u procesu dijaloga trebalo da postoji neki red i optužujući Srbiju da je kampanjom protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope prekršila član 4 Osnovnog sporazuma dodaje da kada postoje dvije strane, obe moraju da ispunjavaju svoje obaveze, a ne samo jedna, prenosi RTV 21.

Osmani kaže da Srbija kampanjom protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope i pritvaranjem građana Kosova na svojoj teritoriji krši član četiri sporazuma i njegovu preambulu.

Smatra da je Srbija prekršila i princip poštovanja teritorijalnog integriteta Kosova.

“Srbija je juče dokazala da krši član 4. sporazuma, hapšenjem i mučenjem naših građana, krši i druge njegove delove, preambulu, član 1, 2 i 3 Briselskog sporazuma. Napadom na Kosovo, aktom agresije prošle godine prekršen je princip poštovanja teritorijalnog integriteta Kosova. Moramo ujediniti sve snage da pritisak ide na Srbiju. Kosovo je uvek dokazivalo da nije samo konstruktivno, već i da drži riječ za ono što potpisuje. Međutim, postoji neki red u procesu dijaloga, kada postoje dvije strane, obe moraju da ispune svoje obaveze, a ne samo jedna”, rekla je Osmani.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvali su juče građane da ne putuju kroz Srbiju nakon nastale situacije na graničnim prelazima sa Srbijom i zaustavljanja građana Kosova na njima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbacilo je navode kosovskih zvaničnika i institucija o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama Kosova na granici između Srbije i Hrvatske ističući da policija nikoga od građana nije zadržavala, niti sprečavala ulazak i prolazak.

(RTV21, Kosovo online)