Connect with us

Kosovo

Osmani: Novi Zakon o radu treba da bude usvojen što je prije moguće

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani danas je bila domaćin reprezentativnog sastanka Ekonomskog foruma žena, koji je predvodila Sadžide Mustafa.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Kosova, na sastanku se razgovaralo o hitnoj potrebi usvajanja novog Zakona o radu u Skupštini Kosova.

“Predsjednica Osmani je naglasila da je puna i ravnopravna integracija žena i muškaraca u ekonomiji dugoročna strategija za podsticanje ekonomskog rasta i aktivnog učešća žena u privredi. U tom duhu, predsjednica je istakla da smanjenje rodnog jaza na tržištu rada ne samo povećava socijalno i ekonomsko blagostanje žena, već doprinosi i ukupnom blagostanju novorođenčadi i porodica. Stoga je imperativ da novi zakon o radu koji se bavi ovim potrebama bude u skladu sa direktivama EU i da se obradi u najkraćem mogućem roku u Skupštini”, navodi se u saopštenju Predsjedništva.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju politike u vezi sa roditeljskim odsustvom, kao važnoj mjeri koja treba da bude regulisana ovim zakonom. Predsjednica Osmani i predstavnice Ekonomskog foruma žena razgovarale su o mogućim modelima roditeljskog odsustva koje su predložile organizacije civilnog društva, a koji omogućavaju i podstiču aktivno učešće žena u privredi, na osnovu najboljih međunarodnih praksi.

Predsjednica Osmani i Ekonomski forum žena takođe su razgovarali o značaju odgovornog rodnog budžetiranja kao važnoj mjeri centralnih i lokalnih institucija. Na ovom sastanku upućen je poziv na veću posvećenost svih relevantnih institucija u razvoju i sprovođenju pravednih i efikasnih politika koje se bave specifičnim izazovima s kojima se žene suočavaju na tržištu rada.

(RTK)