Connect with us

Kosovo

Medicinske sestre na Kosovu najavile generalni štrajk od 26. februara

Objavljeno

-

Komora medicinskih sestara Kosova najavila je da će od 26. februara stupiti u generalni štrajk zbog neispunjavanja zahteva a istovremeno se žale i na nedostatak podrške Saveza sindikata Kosova, koji ne sluša njihove zahteve, piše RTV 21.

Sekretar Sindikata medicinskih sestara Enljirat Duraku direktno okrivljuje ministra zdravlja Arbena Vitiu za ignorisanje njihovih zahtjeva.

„Ako se već pozivaju na zakon, onda neka ga poštuju. Mi ne tražimo ništa više od toga. Naglasio sam da svi navedeni zahtjevi potiču od plate i zakona o radu, gdje isplata vikenda, praznika, opasnosti na radu i prekovremenog rada proizlazi iz zakona o radu. Sada je jedno sigurno, generalni štrajk i bojkot rada nije isključena opcija, imam i ovu priliku. Zahvaljujem se Udruženju sindikata Univerzitetskog kliničkog centra, koji je, uprkos savezu Sindikata, spreman da preuzme ovakvu inicijativu za podršku zahteva medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika”, rekao je Duraku.

Duraku kaže da medicinske sestre Kliničkog centra nisu imale podršku Saveza sindikata zdravstva jer oni niti slušaju niti prenose zahtjeve medicinskih sestara Ministarstvu zdravlja.

“Način i metodologija rada je bila pogrešna. Što se tiče sastanaka, iako je od juna najavljeno sklapanje kolektivnog ugovora, to nije dogodilo. Ne znam ni za jednu informaciju koja se pojavila negde u medijima da je održan i jedan sastanak u okviru radnih grupa, savez Sindikata zdravstva nije dao nikakvu reakciju, nije nas podržao ni u protestu ni u štrajku”, dodaje.

S obzirom na stanje u zdravstvu, Besim Kodra iz Udruženja pacijenata, kaže da se zdravstveni sistem mora reformisati za dobrobit i zdravstvenih radnika i pacijenata.

“To nesumnjivo utiče na pravo pacijenta jer im ograničava pristup zdravstvenom liječenju, a mi kao udruženje to smatramo nepravednim zbog činjenice da se pacijenti koriste kad god zdravstveno osoblje traži povećanje plate. Znamo da plate nisu na visokom nivou, međutim, videli smo da povećanje plata ne poboljšava kvalitet zdravstvene usluge”, rekao je Kodra.

(RTV21, Kosovo online)