Connect with us

Kosovo

Osmani na sastanku sa Šoleom: Konstruktivni smo za postizanje sporazuma

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na sastanku sa visokim zvaničnikom Stejt departmenta SAD Derekom Šoleom istakla da konačni sporazum Kosova i Srbije, koji treba da se zasniva na međusobnom priznanju, ima za cilj unapređenje života građana, kao i postizanje održiv i dugoročan mir u regionu.

„Kosovo je spremno da nastavi, uz punu posvećenost, da bude konstruktivna strana, koordinirana sa SAD, dajući predloge koji doprinose postizanju takvog sporazuma“, rekla je Osmani tokom sastanka sa Šoleom.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva nakon ovog sastanka, predsjednica Osmani i Šole su potvrdili odlične odnose i opredeljeni za dalje jačanje saradnje između dvije zemlje.

„Osmani je zahvalila Šoleu za proaktivno angažovanje Sjedinjenih Država u procesu dijaloga, ističući da je pojačano američko angažovanje u ovom pravcu ključno za obezbeđivanje uspješnog ishoda za dobrobit građana Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju Predsjedništva.

Kako se navodi, na sastanku je razgovarano o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu, jer je, kako se navodi, “ojačan savez i bliskost Srbije sa Rusijom i opasnosti koje ovaj izvještaj predstavlja ne samo za Kosovo, već i za evroatlantski region”.

Predsjednica je istakla da Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila i pretnja stabilnom miru u regionu.

Ona je potvrdila istorijsko i neraskidivo partnerstvo između SAD i Kosova, pa je to, prema njenim riječima, snažna osnova za povećanje saradnje u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

“Na osnovu njene inicijative za međudržavni strateški dijalog sa SAD, koju je prije šest mjeseci formalno pokrenula predsjednica Osmani, iskazana je spremnost za ubrzanje ovog procesa u korist građana obe zemlje”, stoji dalje u saopštenju.

Šole se nakon sastanka sa Osmani sastao i sa Kurtijem

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa višim savjetnikom američkog State Departmenta Derekom Šoleom.

(RTKlive, RTK2)