Connect with us

Kosovo

Osmani: Kosovo ostaje najproevropskija zemlja i najviše naklonjena NATO-u

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da, uprkos samo 16 godina nezavisnosti, Kosovo i dalje ostaje najviše naklonjeno prema Evropskoj uniji i NATO savezu.

“Samo 16 godina nakon sticanja nezavisnosti, Kosovo ostaje najviše naklonjeno EU i NATO-u u regionu. Shvatamo da će pridruživanje ovoj alijansi omogućiti ne samo bliskiju saradnju sa partnerima u postizanju globalnog blagostanja i sigurnosti, već i aktivno zalaganje za mir i sigurnost kako u regionu, tako i kod kuće”, rekla je Osmani na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Navela je da Kosovo ostavlja tragove širom svijeta kroz sport, umjetnost i mlade predstavnike u različitim oblastima.

“Svi ovi primjeri pokazuju da Kosovo ima narod koji se hrani nadom, radi s strašću i hrabro sanja, otvarajući put ka budućnosti punoj mogućnosti”, dodala je.

“S dvostrukim ekonomskim rastom nakon pandemije, Kosovo takođe vidi obećavajuću ekonomsku perspektivu za izvoz i direktna ulaganja. Ne samo da napredujemo unutar granica, već smo i pouzdani međunarodni partneri”, izjavila je Osmani.

Osmani: Kosovo blista kao zagovornik demokratskih vrednosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, izjavila je u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da Kosovo, 25 godina posle rata, blista u pogledu demokratije.

“Nakon 25 godina, Kosovo sija uspehom i predstavlja zagovornika demokratskih vrednosti koje naglašavaju različitost, promovišući multietničnost i napredak ljudskih prava za sve”, kazala je predsjednica Osmani.

Ona je dodala da “intervencija NATO-a za oslobođenje Kosova od srpskog režima nije samo zabeilježena u historiji zemlje, već se pretvorila u polaznu tačku za historiju čovječanstva”.

“Ova intervencija NATO-a nije bila samo za izgradnju mira, već je u principu i, što je još važnije, bila za zaštitu života ljudi i prava na život bez progona i ubistava. Intervencija je istakla da kada je neko od nas u opasnosti, to je opasnost za sve nas. Ovo nas je podsjetilo da delujemo kao zajednička snaga za pravdu i zaštitu ljudskih života”, rekla je Osmani.

(RTK)