Connect with us

Kosovo

Osmani i Tarner razgovarali i o situaciji na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa kongresmenom Majklom Tarnerom, predsjednikom Stalnog komiteta za obaveštajne službe Predstavničkog doma SAD.

Predsjednica Osmani je odnose sa SAD ocijenila kao strateške i egzistencijalne, ona je zahvalila kongresmenu Tarneru na podršci koju je godinama pružao Kosovu na putu izgradnje države, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Osmani je istakla da je i kako je navela “država Kosovo uspješna priča SAD”.

„Nepokolebljiva posvećenost Sjedinjenih Država bila je neophodna na našem putu ka nezavisnosti i državnosti“, naglasila je predsjednica Osmani.

U razgovoru sa kongresmenom Tanerom, predsjednica Osmani je navela da je cilj Kosova članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su: NATO, EU, Savjet Evrope i druge.

Što se tiče saradnje sa SAD Osmani je istakla saradnju na polju odbrane i bezbednosti, kao i težnju Kosova za članstvo najpre u Partnerstvu za mir (PzM), a potom i u NATO, gdje je neophodna podrška SAD.

“Kosovska obaveštajna agencija ima blisku saradnju sa obaveštajnim službama SAD u rešavanju zajedničkih bezbednosnih izazova koji mogu ugroziti mir i bezbednost na Kosovu i u regionu”, navodi se u saopštenju.

Vezano za situaciju na sjeveru, predsjednica Osmani je naglasila da je Kosovo preduzelo suštinske korake da poboljša situaciju i da nastavlja da bude konstruktivna strana u ovom procesu.

“Ona je, međutim, istakla opstrukcije Srbije, kao i destabilizujuća dejstva na sjeveru Kosova preko kriminalnih grupa usmerenih iz Beograda. Ona je ponovo istakla značaj pune implementacije svih obaveza koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa”, zaključuje se u saopštenju Predsjedništva Kosova.

(RTK)