Connect with us

Kosovo

Osmani i Tarner razgovarali i o situaciji na sjeveru Kosova

Published

on

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa kongresmenom Majklom Tarnerom, predsjednikom Stalnog komiteta za obaveštajne službe Predstavničkog doma SAD.

Predsjednica Osmani je odnose sa SAD ocijenila kao strateške i egzistencijalne, ona je zahvalila kongresmenu Tarneru na podršci koju je godinama pružao Kosovu na putu izgradnje države, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Osmani je istakla da je i kako je navela “država Kosovo uspješna priča SAD”.

„Nepokolebljiva posvećenost Sjedinjenih Država bila je neophodna na našem putu ka nezavisnosti i državnosti“, naglasila je predsjednica Osmani.

U razgovoru sa kongresmenom Tanerom, predsjednica Osmani je navela da je cilj Kosova članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su: NATO, EU, Savjet Evrope i druge.

Što se tiče saradnje sa SAD Osmani je istakla saradnju na polju odbrane i bezbednosti, kao i težnju Kosova za članstvo najpre u Partnerstvu za mir (PzM), a potom i u NATO, gdje je neophodna podrška SAD.

“Kosovska obaveštajna agencija ima blisku saradnju sa obaveštajnim službama SAD u rešavanju zajedničkih bezbednosnih izazova koji mogu ugroziti mir i bezbednost na Kosovu i u regionu”, navodi se u saopštenju.

Vezano za situaciju na sjeveru, predsjednica Osmani je naglasila da je Kosovo preduzelo suštinske korake da poboljša situaciju i da nastavlja da bude konstruktivna strana u ovom procesu.

“Ona je, međutim, istakla opstrukcije Srbije, kao i destabilizujuća dejstva na sjeveru Kosova preko kriminalnih grupa usmerenih iz Beograda. Ona je ponovo istakla značaj pune implementacije svih obaveza koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa”, zaključuje se u saopštenju Predsjedništva Kosova.

(RTK)