Connect with us

Kosovo

Osmani: Dijalog ima smisla samo ako proizvede priznanje

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala u okviru sastanaka sa svjetskim liderima, tokom boravka u Njujorku, sastale su se sa predsjednikom Gvajane Mohamedom Irfaanom Alijom.

Na sastanku sa predsjednikom Alijom, predsjednica Osmani je predstavila sliku događaja na Kosovu i u regionu, obuhvatajući i političke i ekonomske događaje, ali i izazove u pandemiji.

I na ovom sastanku predsjednica Osmani je od Gvajane zatražila podršku za lobiranje kod njenih susjednih država u Centralnoj i Južnoj Americi da priznaju nezavisnost Kosova.

Što se tiče dijaloga sa Srbijom, predsjednica Osmani istakla je da dijalog ima smisla ako će na kraju usljediti međusobno priznanje u aktuelnim granicama i prema aktuelnom pravnom poretku.

Dalje, predsjednica Osmani govorila je i o produbljenju odnosa između dvije države. Ona je pomenula i promovisanje mogućnosti za investiranje, trgovinsku i ekonomsku razmenu.

Ministarska spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala istakla je bitnost saradnje u obrazovanju, turizmu i ostalim poljima od obostranog interesa.

Predsjednik Ali je rekao da je Gvajana podržavala konstantno Kosovo i izrazio je spremnost za produbljenje odnosa između dvije države. On je istakao spremnost institucija Gvajane da intenziviraju odnose sa Kosovom i ponovo je istakao podršku procesu učlanjenja u međunarodne organizacije.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply