Connect with us

Kosovo

Opozicija napustila Skupštinu, odbijeni predlozi o rudarima i policiji

Objavljeno

-

Poslanici tri opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, napustili su današnju plenarnu sjednicu Skupštine Kosova. To je bio njihov odgovor na odbijanje poslanika većine iz Pokreta Samoopredeljnje da glasaju za njihova dva zahtjeva da se raspravlja o štrajku glađu rudara Trepče i u vezi protesta elitnih jedinica Kosovske policije.

Demokratska partija Kosova (PDK) iznela je predlog da se razgovara o situaciji rudara i da Skupština pruži podršku njihovim zahtevima.

Šef poslaničke grupe PDK Abeljard Tahiri na početku sjednice kazao da je pitanje rudara urgentno. Tahiri je rekao da ne želi da se pitanje rudara politizuje i da su čekali nekoliko dana da Vlada odreaguje.

I šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (LDK) Arben Gaši podržao je taj zahtjev.

„Trepča je javno preduzeće, tako da država mora da garantuje da im plate na kraju mjeseca legnu na račune“, kazao je Gaši.

Rudari preduzeča “Trepča” štrajku glađu već deset dana u oknu Stantrg, a njihovi zahtevi su da plate budu isplaćivane najkasnije do 10. u mjesecu, da se poboljšaju uslovi rada, da im se obezbedi zdravstveno osiguranje i da se razreši rukovodstvo “Trepče”.

Alijansa je zahtjevala da se razgovara i o jučerašnjem protestu Specijalne interventne jedinice i Jedinice za rukovanje eksplozivnim napravama. Te dvije elitne jedinice Kosovske policije zahtevaju nadoknade za opasnost na radu u vrednosti od 50 posto osnovne plate i isplate dodataka za specifične uslove rada.

Šefica poslanika Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja rekla je da njena poslanička grupa ne podržava predloge, zato što se na skupštinskom odboru za privredu prije dva dana već raspravljalo o rudarima i doneta je odluka da Ministarstvo privrede redovno isplaćuje plate rudarima i da se odmah izvrši procena rada izvršnog direktora Trepče.

Oba predloga opozicije su stavljena na glasanje, ali ih nije podržala vladajuća stranka. Potom su, u znak revolta, opozicioni poslanici napustili salu, dok su poslanici pozicije nastavili sa prvim razmatranjem Nacrta zakona za stratešku procenu životne sredine.

Danas se očekuje i posebna sjednica podrške Rezoluciji Evropskog parlamenta od 19. oktobra 2023. o najnovijim dešavanjima u dijalogu Srbija-Kosovo. Usvajanje ove izjave na prošloj sjednici je propalo u odsustvu poslanika iz dela vlasti koji su bojkotovali sjednicu.

(RTK radio)