Connect with us

Kosovo

Odložen početak popisa stanovništva na Kosovu

Objavljeno

-

Popis stanovništva koji bi trebalo da počne 1. septembra odložen je za dva mjeseca. Premijer Aljbin Kurti je rekao da je odlaganje ovog važnog procesa posljedica otpora Asocijacija opština Kosova u okviru Centralne komisije za registraciju.

„Iako su pripreme obavljene proces popisa stanovništva ne može da započne prije 1. novembra 2023”, rekao je Kurti na današnjoj sjednici Vlade.

Kurti je optužio predhodnu vlast da je 2011. godine popis stanovništva izvršen “samo uz memorandum o saradnji sa međunarodnom organizacijom”.

„Usvajanjem Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, započeli smo veoma važan proces za kreiranje politike u određenim segmentima i oblastima koje utiču na svakodnevni život naših građana. Za pripremu 1. septembra 2023. godine, kada je trebalo da počne popis stanovništva, bilo je potrebno izvršiti niz aktivnosti. Za proces ove veličine pomoć je dobrodošla. Uz podršku UNOPS-a, preduzeli bismo prve korake da obezbedimo nabavku neophodne opreme. Ali, poštujući Ustav i zakon o međunarodnim ugovorima, takvu saradnju ne bismo mogli da tretiramo drugačije nego kao međunarodni ugovor, za razliku od prethodnih Vlada koje su 2011. godine radi popisa stanovništva, saradnje sa međunarodnom organizacijom u okviru koje je isplaćeno milione evra radi nabavke to su uradili jednostavnim memorandumom o saradnji. Takav način saradnje narušava državnost Kosova. Tako nešto naša vlada nije uradila“, rekao je premijer Aljbin Kurti.

(RTK)