Connect with us

Kosovo

Odbrana bivših lidera OVK traži od suda spisak svjedoka

Objavljeno

-

Advokati odbarne koji, ispred Specijalizovanih vijeća Kosova sa sedištem u Hagu, brane bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija (Hashim Thachi), Kadrija Veseljija (Kadri Vesli), Redžepa Seljimija (Rehxep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), zatražili su da im se dostavi preliminarni spisak svjedoka, koji će biti pozvani da svjedoče na sudu, ali i onih koji neće.

Specijalizovano tužilaštvo Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tužilaštvo je navelo da je nastavljeno sa obelodanjivanjem dokaznog materijala i kada su u pitanju svjedoci.

Saopšteno je i da postoji oko pet međunarodnih svijedoka za koje će biti zatražene mjere zaštite.

Specijalizovano tužilaštvo je istaklo da je od posljednje statusne konferencije obelodanilo najmanje 14 paketa dokaznog materijala, među kojima se nalazi i potencijalno oslobađajući dokazni materijal.

Sa druge strane, advokati odbrane su ponovo iznjeli niz kritika na račun tužilaštva oko obelodanjivanja dokaznog materijala i zahtjeva da se neki materijali zaštite.

Sa druge strane, odbrana tvrdi da se mora ubrzati obelodanjivanje dokaznog materijala jer u suprotnom on nije od koristi za advokate.

Sudija Nikola Giju (Nicolas Guillou) je od tužilaštva zatražio da se precizira krajnji rok za podnošenje pretpretresnog podneska ali i da saopšti u kojoj je fazi istrage do sada stiglo, na šta je tužilaštvo odgovorilo da nemaju datum početka suđenja i da će se istraga nastaviti.

Međutim, odbrana se usprotivila ovim navodima tužilaštva, dodajući da ne može da se vodi beskrajna istraga.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići se nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu od kraja 2020. godine i svi su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu bivše pripadnike OVK-a tereti za ratne zločine protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

U optužnici se navodi da su individualno krivično odgovorni za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Specijalizovana vijeća istražuju navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

(Radio Slobodna Evropa)