Connect with us

Kosovo

Od 1. avgusta građani Srbije pri ulasku na Kosovo dobijaju deklaracijske listove

Objavljeno

-

Uredbom Vlade Kosova od 29. juna ove godine, svima koji prelaze granični prijelaz koristeći lične dokumente Republike Srbije, od 1.avgusta, biće dostavljen deklaracijski list koji privremeno zamjenjuje upotrebu tih dokumenta, a biće obavezna i preregistracija vozila na kosovske tablice (RKS).

Zamjenik premijera Besnik Bislimi juče je, izveštavajući Komisiju za evropske integracije, rekao da je Vlada pripremila dokument od četiri stranice u kome su detaljno objašnjeni elementi ove dvije odluke koja je doneta 29. juna.

“Izradili smo dokument od četiri stranice u kojem smo detaljno obrazložili pozadinu svih odluka o registarskim tablicama, dokument za zamjenu registarskih tablica koji je trebao biti završen 2018. godine i ulazno-izlazni dokument. Ovo smo podelili svim stranim ambasadama na Kosovu, svim ambasadama Kosova u svetu i preko naše ambasade u Briselu svim stranim ambasadama u Briselu“, rekao je Bisljimi.

On je dodao da će ulazno-izlazni dokument početi da se primenjuje od 1. avgusta ove godine.

U dokumentu se navodi da su se, timovi eksperata Kosova i Srbije sastali sedam puta u periodu od oktobra 2021. do aprila 2022. pokušavajući da dođu do trajnog rješenja u vezi sa registarskim tablicama.

“Kosovo je tokom šest mjeseci pokazalo konstruktivan pristup koji je prepoznao moderator EU, ali na to Srbija nije odgovorila. Naša delegacija je bila otvorena, pa čak su učestvovali na dodatnim sastancima nakon isteka roka. Međutim, Srbija ponovo nije bila spremna da pronađe rešenje, što je dovelo do neuspjeha pregovora“, navodi se u dokumentu.

Dalje, u odeljku gdje je pojašnjena odluka o promeni registarskih oznaka “KM“ u “RKS”, u ovom dokumentu u tački 3 se navodi da će vlasnici vozila moći da “gotovo besplatno” registruju vozila na kosovske registarske tablice, a plaćaće samo putnu i ekološku taksu.

U dokumentu se dalje navodi da se Vlada Kosova obavezuje da će nastaviti da traži potpunu “normalizaciju odnosa sa Srbijom za slobodu kretanja gdje bi se građani obe zemlje slobodno kretali uz dokumenta i registarske tablice koje izdaju relevantne vlasti”.

Takođe, kako navode, privremeni režim lepljenja stikera, nastaviće da se primenjuje do 31. oktobra 2022.