Connect with us

Lokalne

Obaveštenje za javnost Organizacionog odbora protesta zbog čestih nestanka struje

Objavljeno

-

Organizacioni odbor protesta zbog čestih nestanka struje obavestio je javnost da je 14. decembra 2023. godine održao sastanak sa službenicima KEDS-a u Prištini.

Odbor je tražio da na sastanku prisustvuje i direktor Turan Kocabayraktar. Tri službenika KEDS-a koji su ih primili, rekli su im da direktor Turan Kocabairaktar ne može prisustvovati sastanku zbog bolesti i da se nalazi u Turskoj. Odbor je reagovao i rekao da su direktora Turana Kocabayraktara sreli u liftu i da ti navodi nisu tačni, što je izazvalo nelagodu na licima službenika.

Iako dogovor o sastanku nije potpuno ispoštovan, Odbor je ipak održao sastanak. Upoznao je službenike KEDS-a sa problemima sa kojima se suočavaju građani i uručio dokaze i fotografije trase u katastrofalnom stanju i statističko stanje o svakodnevnim prekidima struje za 2020., 2021., 2022., i 2023. do 14. 12. 2023. Takođe uručena je i lista zahtjeva sa protesta.

Tokom razgovora Odboru je rečeno da do 2027. godine direktorijat za investicije KEDS nema nikakve planove niti projekte za pomenutu liniju, kao i da Regulativna agencija za energiju odbija takve planove i projekte.

Dalje tokom razgovora, članovi Organizacionog odbora protesta zbog čestih nestanaka struje tražili su da KEDS pronađe rešenje i ispuni njihove zahtjeve, sa posebnim akcentom na posljednju tačku, gdje se navodi da ukoliko im se ne ispuni ono što im je zakonom garantovano, građani će pored protesta preduzeti i druge mjere. Obavestili su KEDS da će, ukoliko ne preduzme mjere, isti dokazi biti poslati svim domaćim i međunarodnim relevantnim institucijama, stranim ambasadama i organizacijama na Kosovu kako bi bili svi upoznati sa diskriminacijom koju vrši KEDS više od 20 godina.

Podsjetimo, brojni građani Gore i Opolja održali su 30. novembra protest kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog čestih isključenja struje.

Zahtjevi sa protesta:
– Da se završi započeta linija dalekovoda od Dragaša do Restelice, a da se stara mreža i dalje održava kao rezervno rješenje u slučaju kvarova.
– Da se omogući korišćene resursa za proizvodnju struje koji se nalaze na teritoriji naše opštine.
– Da KEDS izvrši reviziju niskonaponske mreže i da dotrajale stubove i provodnike zamjeni.
– Da KEDS preuzme sve potrebne radnje kako bi napon struje bio odgovarajući i da ispunjava potrebne standarde.
– Da radovi na mreži budu dobro organizovani i da ne traju više od dva sata u toku jednog dana.

Statistika za Restelicu i liniju dalekovada Dragaš-Restelica
2020. godina – 356 sati bez struje
2021. godina – 374 sati bez struje
2022. godina – 328 sati bez struje
2023. godina – 398 sati bez struje