Connect with us

Lokalne

Obaveštenje za javnost Organizacionog odbora protesta zbog čestih nestanka struje

Objavljeno

on

Organizacioni odbor protesta zbog čestih nestanka struje obavestio je javnost da je 14. decembra 2023. godine održao sastanak sa službenicima KEDS-a u Prištini.

Odbor je tražio da na sastanku prisustvuje i direktor Turan Kocabayraktar. Tri službenika KEDS-a koji su ih primili, rekli su im da direktor Turan Kocabairaktar ne može prisustvovati sastanku zbog bolesti i da se nalazi u Turskoj. Odbor je reagovao i rekao da su direktora Turana Kocabayraktara sreli u liftu i da ti navodi nisu tačni, što je izazvalo nelagodu na licima službenika.

Iako dogovor o sastanku nije potpuno ispoštovan, Odbor je ipak održao sastanak. Upoznao je službenike KEDS-a sa problemima sa kojima se suočavaju građani i uručio dokaze i fotografije trase u katastrofalnom stanju i statističko stanje o svakodnevnim prekidima struje za 2020., 2021., 2022., i 2023. do 14. 12. 2023. Takođe uručena je i lista zahtjeva sa protesta.

Tokom razgovora Odboru je rečeno da do 2027. godine direktorijat za investicije KEDS nema nikakve planove niti projekte za pomenutu liniju, kao i da Regulativna agencija za energiju odbija takve planove i projekte.

Dalje tokom razgovora, članovi Organizacionog odbora protesta zbog čestih nestanaka struje tražili su da KEDS pronađe rešenje i ispuni njihove zahtjeve, sa posebnim akcentom na posljednju tačku, gdje se navodi da ukoliko im se ne ispuni ono što im je zakonom garantovano, građani će pored protesta preduzeti i druge mjere. Obavestili su KEDS da će, ukoliko ne preduzme mjere, isti dokazi biti poslati svim domaćim i međunarodnim relevantnim institucijama, stranim ambasadama i organizacijama na Kosovu kako bi bili svi upoznati sa diskriminacijom koju vrši KEDS više od 20 godina.

Podsjetimo, brojni građani Gore i Opolja održali su 30. novembra protest kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog čestih isključenja struje.

Zahtjevi sa protesta:
– Da se završi započeta linija dalekovoda od Dragaša do Restelice, a da se stara mreža i dalje održava kao rezervno rješenje u slučaju kvarova.
– Da se omogući korišćene resursa za proizvodnju struje koji se nalaze na teritoriji naše opštine.
– Da KEDS izvrši reviziju niskonaponske mreže i da dotrajale stubove i provodnike zamjeni.
– Da KEDS preuzme sve potrebne radnje kako bi napon struje bio odgovarajući i da ispunjava potrebne standarde.
– Da radovi na mreži budu dobro organizovani i da ne traju više od dva sata u toku jednog dana.

Statistika za Restelicu i liniju dalekovada Dragaš-Restelica
2020. godina – 356 sati bez struje
2021. godina – 374 sati bez struje
2022. godina – 328 sati bez struje
2023. godina – 398 sati bez struje