Connect with us

Kosovo

Novi gradonačelnik Sjeverne Mitrovice položio zakletvu

Objavljeno

-

Erden Atić (Atiq) položio je u petak, 19. maja zakletvu kao novi gradonačelnik Severne Mitrovice. Polaganjem zakletve zvanično je počeo njegov mandat.

“Ja, Erden Atić, zaklinjem se da ću svoje nadležnosti vršiti časno, lojalno, savesno i u skladu sa zakonom kako bih obezbedio uslove za miran život”, kazao je.

Atić je na sjednici imenovao i potpredsednicu ove opštine iz srpske zajednice, Katarinu Ađančić.

Na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila Atić je ispred Samoopredjeljenja osvojio oko 550 glasova ili 66 odsto. Izlaznost na ovim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu – su održani nakon što su gradonačelnici iz najveće partije kosovskih Srba, Srpske liste, podneli ostavku novembra prošle godine.

Oni su se na taj korak odlučili kako bi sprečili Vladu Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Pripadnici srpske zajednice su aprilske izbore bojkotovali i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

(Radio Slobodna Evropa)