Connect with us

Kosovo

Njemačka otvorila vrata za kvalifikovane radnike sa Kosova

Objavljeno

-

Njemačka, tradicionalno poželjna destinacija za kosovske radnike, prošle godine je olakšala proces dobijanja radne vize, posebno za kvalifikovane radnike.

Bahri Cani, novinar albanske redakcije Dojče velea, iznosi ključne kriterijume za zapošljavanje u Njemačkoj.

“Kriterijumi ostaju isti; ljudi moraju da imaju ugovor o radu, treba im rok i da dobiju radnu vizu u njemačkoj ambasadi na Kosovu”, kazao je Cani za RTK.

On je rekao da su njemačke vlasti prošle godine napravile neke ustupke u pogledu radnih viza i spajanja porodice.

Drugi deo zakona, koji se odnosi na priznavanje diploma, stupiće na snagu u martu, dok se treći deo, koji se bavi “kartom šanse” i udvostručavanjem radnih viza za kvalifikovane radnike, očekuje u junu.

Cani naglašava da su tražena zanimanja u Njemačkoj u oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka, tehnologije, kao i u sektoru zdravstva i njege starih lica.

Iako Njemačka ima visoko traženje radne snage, posebno iz Indije, Pakistana i Kine, Cani ističe važnost opreza za kosovske radnike s obzirom na novo pravo slobodnog kretanja. Uvođenje turističkih viza u svrhu rada može rezultirati novčanim kaznama i zabranom ulaska u Njemačku do 5 godina.

Ove promjene otvaraju nove perspektive za kosovske radnike, pružajući im mogućnost lakšeg pristupa njemačkom tržištu rada, uz poštovanje određenih uslova i procedura.

(RTK)