Connect with us

Kosovo

NIJZK: Građani treba da budu oprezni u sprovođenju preventivnih mjera

Objavljeno

-

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIJZK), čestitajući praznik Kurban bajram, pozvao je građane da se vakcinišu i da vode računa o sredinama u kojima borave, nošenjem maski u zatvorenim prostorijama.

„Kosovo nastavlja da bilježi porast novih slučajeva COVID-19 sa tendencijom rasta u narednim danima. Nažalost, danas su prijavljena tri slučaja smrti od ove bolesti! U raznim zemljama svijeta registruju se brojni slučajevi COVID-19, jer pandemija COVID-19 nije završena“, navodi se u saopštenju NIJZK.

Dalje, NIJZK saopštava da nastavlja bez prekida sa testiranjem i praćenjem svih slučajeva, kontaktima oboljelih u zajednici i laboratorijskom dijagnostikom, dakle svim osobama sa glavoboljom, kašljem, bolom u grlu, otežanim disanjem, curenje iz nosa, temperaturom, letargijom , gubitak ukusa, preporučuje se testiranje.

Takođe, iz ove zdravstvene ustanove saopštavaju da se u cilju jačanja imuniteta i prevencije novih slučajeva i teških oblika bolesti upućuju građani da se prvom, drugom i trećom dozom vakcinišu sva lica starija od 12 godina; sa četvrtom dozom mogu da se vakcinišu osobe starije od 60 godina, pod uslovom da su prošla četiri mjeseca od primanja treće doze.

Ministarstvo zdravlja i NIJZK ovim saopštenjem preporučuju građanima da, uprkos mirnoj i stabilnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, budu oprezni u sprovođenju preventivnih mjera protiv zaraznih bolesti i vakcinišu se protiv COVID-19.

(RTK)