Connect with us

Kosovo

Najavljeno moguće odlaganje početka popisa stanovništva na Kosovu

Objavljeno

-

Popis stanovništva Kosova može biti ponovo odložen ako se ne obezbjede tableti potrebni za ovaj proces. Iz Agencije za statistiku Kosova navode da je Vlada Kosova preuzela obezbeđivanje opreme za ovaj proces kako bi popis počeo 1. novembra. Međutim, Vlada još uvek nije završila svoj deo obaveza. Takođe, popis srpske zajednice koja živi na Kosovu ostaje izazov. Vlada Kosova je već jednom odložila početak popisa, koji je trebao da se održi u septembru.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku Kosova Iljir Beriša izjavio je u petak na sjednici Odbora za budžet i finansije Skupštine Kosova da je od Vlade zatraženo da odloži proces do aprila naredne godine. On je kazao da su sadašnji izazovi nedostatak tablet računara, koji nisu nabavljeni na vrijeme, kao i kašnjenje sa obukama popisivača i nadzornika.

Beriša je naglasio da se, ipak, radi na tome da se popis završi u toku ove godine, te da su Radne grupe sagledale i mogućnosti kombinovanih metoda popisa, preko interneta za šta bi se koristila platforma eKosova i putem telefona.

S druge strane, visoka zvaničnica za komunikaciju sa javnošću u Agenciji za statistiku Kosova Hazbije Ćerići izjavila je za Radio Kosovo da glavni izazov ostaje obezbeđivanje tablet računara, te da bi popis trebalo odložiti, jer za druge načine popisivanja sada nema vremena.

“Za razliku od 2011. godine kada se popis vršio na papiru, ovog puta smo planirali da se obavi tablet računarima, sa elektronskim prijavama. Dakle, nemamo prostora da nastavimo drugim načinima“, rekla je Ćerići.

Ona je istakla da su održani brojni sastanci sa vladom i drugim relevantnim institucijama koje su se obavezale da obezbjede tablete kroz tenderske procedure. Prema njenim riječima, Agencija za statistiku Kosova je u avgustu potpisala ugovor sa kompanijom koja je tablete trebala da donese u septembru, ali ta kompanija nije ispunila definisane kriterijume i ugovor je raskinut.

Potom se Vlada angažovala da tablete ipak obezbedi na vrijeme, ali Radio Kosovo nije uspeo da dobije odgovor od Vlade da li su tableti obezbjeđeni i da li će se popis stanovništva početi od 1. do 15. novembra ove godine.

Ćerići je istakla i da popis srpske zajednice predstavlja izazov. Ona je najavila da će Agencija vrlo brzo krenuti sa kampanjom podizanja svesti o važnosti popisa stanovništva.

„Agencija za statistiku Kosova se priprema i za sjeverni deo Kosova, kako bi se pokrila cela teritoriju Kosova i naravno kampanja podizanja svesti će obuhvatiti i taj deo. Važno je da su formiranjem Centralne komisije od strane Vlade Kosova, formirane i opštinske komisije, pošto su na početku samo 34 opštine mogle da formiraju komisije. Nedavno, dolaskom novih gradonačelnika u opštinama na sjeveru, formirane su i opštinske komisije za taj deo Kosova“, kazala je Ćerići.

Hazbije Ćerići je istakla da proces popisa prate i drugi izazovi, kao što je nedovoljan broj prijavljenih građana na konkursu za popisivače, kojih treba da bude 3.500.

Prema posljednjem popisu stanovništva na Kosovu, obavljenom 2011. godine, na Kosovu živi oko 1,8 miliona stanovnika. Taj popis nije održan u četiri opstine na sjeveru Kosova, a i Srbi koji žive južno od reke Ibar samo su delimično učestvovali u popisu.

(Radio Kosova)