Connect with us

Kosovo

Na Kosovu korupcija najzastupljenija u javnim nabavkama

Objavljeno

-

U istraživanju Pokreta „Folj“, objavljenom na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, navodi se da više od 50 odsto preduzetnika na Kosovu smatra da je korupcija prisutna u javnim nabavkama, prenosi Koha.

„Veliki biznisi daju veće mogućnosti za korupciju. Oko 56 odsto preduzetnika kaže da je korupcija prisutna u javnim nabavkama. Faktori koji pospešuju koruptivne radnje su, prema njima, nekažnjivost, drugi je odugovlačenje sudskih postupaka, treći je neprijavljivanje korupcije“, rekla je Iljka Bužalj iz Pokreta „Folj“ u emisiji „60 minuta“ na KTV.

Prema njenim riječima, jedan od glavnih oblika korupcije koju prijavljuju privredni subjekti jeste prilagođavanje tenderskih specifikacija određenim preduzećima.

„To je jedan od najčešćih oblika korupcije. Oko 32 odsto je neprijavljivanje korupcije, kao olakšavajući faktor prisustva korupcije“, rekla je Bužala.

Istakla je da Kosovo ima dobre zakone za borbu protiv korupcije, koji treba da se primenjuju, kao i to da kosovsko društvo mora biti aktivnije u zahtevanju odgovornosti.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply