Connect with us

Kosovo

Murati o dinaru: Razlika sa saveznicima samo u pogledu tranzicije

Objavljeno

-

Ministar finansija u Vladi Kosova Hekuran Murati je rekao da se Kosovo sa partnerima konsultuje i koordinira po pitanju uredbe Centralne banke Kosova (CBK), kojom se uređuje da euro bude jedina valuta za gotovinski i platni promet a ukida srpski dinar.

On je tako odgovorio na pitanja novinara da prokomentariše izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena, da Sjedinjene Države možda neće tretirati Kosovo kao partnera, ako donosi odluke bez konsultovanja.

“Što se tiče izjava naših međunarodnih partnera, treba napomenuti da je to odluka Centralne banke koja je doneta decembra prošle godine. To nije nova odluka. Odluka je stupila na snagu u februaru ove godine, ali je doneta ranije. Mi se svakako konsultujemo, svakako da koordinišemo i svakako razmatramo sve aspekte. Nema dilema i razlika oko ciljeva koje pokušavamo da postignemo. Jedina razlika je kako osmisliti prelazni rok”, rekao je Murati”, rekao je Murati.

On je naveo da nepostojanje optužnice za napad na Banjsku 24. septembra onemogućava da se pred međunarodnom zajednicom učvrsti argument protiv Vlade Srbije, da se dinarima koje je u vrećama prebacivala na Kosovo, takođe sponzorišu terorističke grupe.

„Dakle izostaje akcija našeg Tužilaštva. Kako da očekujemo od naših partnera da imaju veće razumevanje ili hitnost za pitanje o napadu u Banjskoj. Svi čekamo da Tužilaštvo krene sa slučajem Banjska, i to bi onda pojačalo našu argumentaciju“, dodao je Murati.

(RTK, RSE)