Connect with us

Kosovo

Muftija Trnava čestitao Ramazanski bajram

Objavljeno

-

Povodom Ramazanskog bajrama, muftija kosovski Naim Trnava je održao konferenciju za medije, na kojoj je istakao da je bajram praznik muslimanskih vjernika širom sveta.

“Svi vjernici se raduju ovom prazniku, jer dolazi nakon velike žrtve, pa je to manifestacija zahvalnosti Bogu nakon posta blagoslovljenog mjeseca Ramazana. I mi na našem Kosovu se radujemo ovom velikom slavlju. Danas, na ovaj posljednji blagoslovljeni dan ramazanskog posta, u ime Islamske zajednice Republike Kosovo, u ime njenih institucija i u svoje ime kao muftije Republike, čestitam ovaj veličanstveni praznik Bajram“, rekao je on.

„Ramazanski bajram nosi u sebi brojne vrline i prednosti koje ga razlikuju od drugih praznika, nosi društvene i ljudske vrijednosti islama, gdje se srca spajaju u prijateljstvu, stoga radost Bajrama obuhvata svaki dom vjernika. ,” rekao je on.

Trnava je naveo da bi vjernici na ovaj dan trebalo da ostave brige po strani i zaborave nedaće i nevolje, jer “duh Bajrama kao da briše tragove mržnje i očaja, jer je ovaj praznik linija razdvajanja povratka nade u bolji život”.

„Bajram je dan koji i decu ispunjava radošću, osmjehom i zabavom, dan za rodbinu koji ih spaja u pravdi i povezanosti, dan mnogih posjeta i zagrljaja, dan molitve i nade, dan dobročinstva, dan kada treba očistiti duše i stisnuti ruke, povećavajući i promovišući bratstvo, odanost i još jaču ljubav“, rekao je muftija kosovski Naim Trnava.

(RTK2)