Connect with us

Kosovo

Autoputevi na Kosovu bez pumpi, odmorišta i signalizacije

Objavljeno

-

Autoputevi na Kosovu, “Ibrahim Rugova” i “Arben Džaferi”, i pored velikih ulaganja i obećanja vlade, ali i međunarodnih standarda i propisa, ostali su nezavršeni, bez pumpi, odmorišta i signalizacije, prenosi Kljan Kosova.

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata – autoput koji povezuje Kosovo i Albaniju, vrednosti oko milijardu evra još uvek nije realizovan u potpunosti, iako je prošlo 11 godina od njegovog otvaranja.

Plan i ideja je bila da se naprave benzinske pumpe, restorani i toaleti, kao što ih ima na svim autoputevima u svijetu, ali na autoputu “Ibrahim Rugova” toga još uvijek nema. Čak nema ni odmorišta za vozače, iako je to obaveza po svim međunarodnim standardima.

Prije mnogo godina dato je obećanje da će pumpe biti u funkciji krajem 2017. godine, ali su obećanja ostala “mrtvo slovo na papiru”.

Aktuelna vlast nije odgovorila na pitanja da li ima plan da realizuje nezavršene delove autoputeva “Ibrahim Rugova” i “Arben Džaferi”.

Profesor saobraćaja na Fakultetu za telekomunikacije Nolj Dedaj upozorava da je nedostatak dovoljnog broja benzinskih pumpi na autoputevima može izazvati brojne poteškoće i opasnosti u saobraćaju.

(Klan Kosova, Kosovo online)