Connect with us

Kosovo

MSPD: Nehumano postupanje prema kidnapovanim policajcima u pritvoru

Objavljeno

-

Foto: MUP Srbije

Zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti rekao je za RSE da su na osnovu izjava policajaca tokom saslušanja u Tužilaštvu u Kraljevu saznali uznemirujuće činjenice o njihovom tretmanu u pritvoru.

“Od dana hapšenja držani su u nehumanim uslovima. Prema njihovoj izjavi, nisu dobijali hranu, a nisu imali ni adekvatan ljekarski tretman, iako je tako nešto više puta zatraženo od strane naše kancelarije za vezu u Beogradu sa srpskim vlastima”, rekao je Ahmeti.

On je dodao da je Kosovo ove informacije dobilo od svog oficira za vezu sa Srbijom Jetiša Jašarija (Jetish Jashari).

Ahmeti je ocjenio i da ovi postupci pokazuju da je “Srbija istrajna u svom hegemonističkom pristupu u odnosu na susedne zemlje, posebno prema Kosovu”.

Ahmeti je potvrdio i da su policajcima dodeljeni advokati po službenoj dužnosti.

“Mi smo od juče, preko kancelarije za vezu, tražili od Crvenog krsta i Odbora za sprečavanje torture da se zainteresuju za naše policajce tamo. A ono što smo danas saznali je ozbiljno i veoma uznemirujuće zbog načina na koji su tretirani tokom pritvora”, rekao je zamjenik šefa diplomatije Kosova.

On je istakao i da je komunikacija sa srpskim vlastima otežana, te da već duže vrijeme ne dobijaju povratne informacije.

“Komunikacija se odvija na osnovu Briselskog sporazuma preko kancelarije za vezu. Nema apsolutno nikakvog konstruktivnog pristupa srpskih vlasti u rješavanju ovog slučaja”, rekao je on.

Ahmeti je dodao da, i pored brojnih zahtjeva kosovskog oficira za vezu Jetiša Jašarija, zahtjev za posjetu policajcima nije prihvaćen.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je prethodno da je tužilac u Srbiji po svemu sudeći odustao od optužbe za terorizam i da se policajci terete za nedozvoljeno držanje oružja.

Kurti je to rekao 16. juna na Prespa forumu u Sjevernoj Makedoniji, navodeći da policajci moraju biti pušteni, a da međunarodna zajednica “mora odlučno i jasno da osudi agresiju Srbije na Kosovo”.

“Želim da se zahvalim američkom Stejt departmentu što je zahtjevao momentalno i bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca. Ovo je put napred”, rekao je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković označio je u prvim obraćanjima kosovske policajce kao “terortiste”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon toga da “morate tako da posmatrate kad vam neko upadne na teritoriju sa oružjem”.

“Videćemo šta su bile stvarne namjere uhapšenih, da li su imali ozbiljnije planove. Moguće je da stvarno nisu znali gdje se nalaze”, rekao je Vučić 14. juna.

Vučić je naveo i da je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca 1,8 kilometara od granice, na teritoriji Srbije te da nijedan vojnik i policajac iz Srbije nisu ušli na Kosovo.

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je tvrdnje Srbije da su kosovski policajci prešli granicu i ušli na njenu teritoriju.

(Radio SLobodna Evropa)