Connect with us

Kosovo

MSP: Nije glasano protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope

Objavljeno

-

„Članstvu Republike Kosovo u Savjetu Evrope nije glasano protiv i nije propalo. Naprotiv, od 12. maja 2022. godine ostvaren je značajan napredak u celom procesu članstva”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Sekretarijat Savjeta Evrope je izdao pravno tumačenje o primeni Republike Kosovo, koje jasno potvrđuje da ne postoji pravna prepreka za članstvo Republike Kosovo kao punopravne članice Savjeta Evrope

„Od zajedničkog lobiranja sa delegacijom Skupštine Republike Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, po prvi put u našoj istoriji, delegaciji Republike Kosovo omogućeno je pravo da govori i ovo pravo iskorišćeno je tokom jesenjeg zasedanja Parlamentarne skupštine“, navodi se dalje u saopštenju.

“Prije podnošenja prijave, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore koordiniralo je sa svim međunarodnim partnerima i kontinuiranim lobiranjem obezbijedilo široku podršku da se prođe prva faza procesa članstva. Ova situacija je takođe rezultirala konkretnom opredjeljenošću brojnih zemalja članica koje da prevaziđemo prepreke u ovom procesu članstva. Ove činjenice, osim Ministarstva potvrdile su i zemlje članice Savjeta Evrope”.

„Ove činjenice, osim u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore, potvrdile su i zemlje članice Savjeta Evrope. Građani demokratskih država Evrope imaju neosporno pravo pristupa instrumentima Savjeta Evrope, posebno Evropskom sudu za ljudska prava (Sud u Strazburu). Ovo pravo građana najdemokratskije države u regionu, sa izuzetnim napretkom u vladavini prava i reformama u pravosuđu, ne može biti uslovljeno drugim procesima koji nisu standardi Saveta Evrope”, navodi se dalje u saopštenju.

Važno je, poručuju u Ministarstvu spoljnih poslova, da se razjasni da postoje tri faze glasanja za članstvo neke zemlje u Savjetu Evrope.

„U prvoj fazi, Komitet ministara započinje proceduru članstva. U drugoj fazi, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope postavlja relevantne standarde i daje preporuku za članstvo. U trećoj fazi, Komitet ministara odlučuje nakon mišljenja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope”.

“Aplikacija Kosova je u prvoj fazi. Tačnije, u ovoj fazi Komitet ministara treba da zatraži mišljenje parlamentarne skupštine i nema definicije standarda za početak članstva. Shodno tome, svako moguće uslovljavanje u ovoj fazi bilo bi protiv Statuta Saveta Evrope, prakse članstva i vrednosti organizacije”, navode iz Ministarstva spoljnih poslova.

Vlada Republike Kosovo je, kako se dalje navodi u saopštenju, prekinula štetan status kvo zabrane članstva Republike Kosovo u međunarodnim organizacijama i instrumentima i zalaže se da Republika Kosovo postane članica organizacija iz koji građani Republike imaju najveće koristi.

„Proces članstva u Savjetu Evrope je nepovratan i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore će se obavezati da prva faza prođe što je prije moguće“, navodi se u saopštenju Odeljenja za javne komunikacije Ministarstva spoljnih poslova.

Inače, Ministarstvo spoljnih poslova kaže da je ovo saopštenje objavilo da bi razjasnilo neke nesporazume i pogrešna tumačenja koja su doneta u posljednje vrijeme o proceduri članstva Kosova u Savjetu Evrope.

(RTKlive, RTK2)