Connect with us

Kosovo

Ministarstvo zdravlja odobrilo Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina

Objavljeno

-

Ministarstvo zdravlja odobrilo je upotrebu Fajzerove vakcine protiv koronavirusa kod sve djece uzrasta od 12 do 15 godina, na zahtev roditelja ili zakonskog staratelja, prenosi Kosovo pres.

Time je odborena preporuka Komiteta za imunizaciju protiv kovida-19 za vakcinaciju Fajzerovim cepivom djece uzrasta od 12 do 15 godina, koja nemaju zdravstvenih indikacija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, djeca tog uzrasta mogu da prime vakcinu u svim centrima za vakcinaciju na Kosovu, samo u prisustvu roditelja ili zakonskog staratelja. Za njih ne mora da se zakaže termin unapred, već samo da se pojave u centru za vakcinaciju u odgovarajućoj opštini.

Kako se navodi, ta odluka je zasnovana na preporukama EMA, FDA, CDC i praksi mnogih država koje su do sada postigle značajnu stopu vakcinacije dece ovog uzrasta. Iskustva zemalja koje su počele da primenjuju vakcinu za djecu od 12 do 15 godina govore o visokoj bezbednosti i efikasnosti te vakcine kod dece, štiteći ih od svih varijanti SARS-COV-2, dok su efekti potencijalnih neželjenih efekata zanemarljivi u odnosu na korist od vakcinacije.

Ministarstvo zdravlja podseća da je do sada bilo dozvoljeno vakcinisanje starosne grupe od 12 do 15 godina sa zdravstvenim indikacijama i svih građana starijih od 16 godina.

Ministarstvo podstiče roditelje da vakcinišu svoju decu protiv kovida-19 kao najsigurniji način za prevenciju infekcije kod djece.

(Kosovapress, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply