Connect with us

Kosovo

Ministarstvo pravde: Preduzeti važni koraci u reformi pravosuđa; Suniog i Rode: Ima još mnogo posla

Objavljeno

-

U kosovskom Ministarstvu pravde kažu da su za tri godine vlasti preduzeli važne korake u reformi pravosudnog sistema, a ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode i šef Delegacije EU u Prištini Tomaš Suniog ukazuju da u tom pravcu još ima posla, prenosi Ekonomija onlajn.

“Nikada ne možete biti zadovoljni. Kada pogledam zemlju, sve se dugo rešava, pa i sudski sporovi. Ovako možete napredovati, ali još mnogo posla treba da se uradi”, rekao je Rode.

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izjavio je da je pravosudni sistem na Kosovu u mnogome napredovao, ali da je neophodna saradnja među institucijama.

“Postoje pitanja koja očigledno nisu definisana ni u jednom izveštaju, ali se u isto vrijeme u nekim pitanjima napredovalo, u saradnji sa institucijama EU, ali i sa državama članicama”, rekao je Suniog.

U Ministarstvu pravde kažu da su za tri godine preduzeli važne korake u reformi pravosudnog sistema.

Šef kabineta ministarke Aljbuljene Hadžiu, Genc Nimoni rekao je za Ekonomiju onlajn da je odobreno 110 normativnih akata u službi reforme koju su obećali.

“Za ove tri godine možemo reći da ima dosta rezultata u pogledu ciljeva koje smo postavili. Jedan od naših glavnih ciljeva ili prioriteta je jačanje odgovornosti, unapređenje mehanizama koji se odnose na odgovornost, transparentnost, odnosno reforma u pravosuđu. U okviru reforme pravosuđa smo već počeli, u fazi smo finalizacije mnogih inicijativa. U ovom periodu dužem od tri godine, mi kao ministarstvo beležimo preko 110 normativnih akata usvojenih u resoru Vlade”, rekao je Nimoni.

Dodaje da su reforme u Tužilačkom savjetu Kosova i tužilačkom sistemu uopšte u završnoj fazi.

“U procesu smo reforme pravosuđa ili izmjene relevantnih zakona koji se odnose na jačanje postojećih mehanizama za jačanje odgovornosti i transparentnosti u okviru pravosudnog i tužilačkog sistema. Ali, takođe smo u završnoj fazi reforme Tužilačkog saveta Kosova, tužilačkog sistema, zatim i u drugim inicijativama kao što su Državni biro za verifikaciju neopravdanog oduzimanja imovine, zatim formiranje Upravnog suda, kao i funkcionalizacija Privrednog suda koja je već osnovana”, dodao je Nimoni.

Ministarstvo pravde dobija stalne kritike u vezi sa reformama u oblasti pravosuđa.

Prije nekoliko dana, u organizaciji Kosovskog instituta za pravosuđe, na okruglom stolu sa temom “Napredak reforme u pravosuđu” objavljen je analitički izvještaj “Reforma u pravosuđu: dostignuća, izazovi i put napred”, u kojem je istaknuto da je od 40 zakonskih inicijativa u okviru reformi pravosuđa, rezultata malo.

(Ekonomia online, Kosovo online)