Connect with us

Kosovo

Lajčak završio trodnevnu posjetu Kosovu

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak, završio je trodnevnu posjetu Kosovu, tokom koje je razgovarao sa predstavnicima političkog spektra i međunarodnih institucija. Iz Kancelarije EU u Prištini poručuju da je Lajčak tokom ovih susreta izneo stav da EU i SAD očekuju skori nastavak dijaloga.

Analitičar Gzim Badžaku smatra da je Lajčakovom posetom upućena poruka Evropske unije i SAD.

“Da u tom dijalogu usko sarađuju sa SAD i da je cilj tog dijaloga sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. On nije spomenuo međusobno priznanje kao rezultat dijaloga, na čemu insistiraju SAD, ali je diplomatski nagovestio da će se poštovati teritorijalni integritet Kosova, da će se kada Kosovo postane članica EU poštovati njegova riječ itd“, kaže Badžaku.

Analitičar Ognjen Gogić smatra da je Lajčakova posjeta neobična zbog trenutka u kome se odvija.

“Takve posjete se obično događaju nakon što se formira vlada, međutim Miroslav Lajčak je došao u Prištinu u trenutku kada nisu utvrđeni ni konačni rezultati izbora, a nisu započeli ni zvanični pregovori o formiranju vlade…..Njegova namjera je da prenese poruku da će Brisel, ali i Vašington, kako je sam rekao, očekivati da je prioritet nove Vlade dijalog i da rade na njegovom nastavku, tako da je došao da izrazi ta očekivanja u ime Brisela i Vašingtona, međutim to nije dovoljno”, kaže Gogić.

Badžaku kaže da je Aljbin Kurti insistirao na vremenu potrebnom za pripremu dijaloga i da je Lajčak pokazao razumevanje za neke od specifičnih zahtjeva kosovske strane.

“Do nastavka neće doći prije nego što budu konstituisane sve kosovske institucije, proizašle iz prijevremenih parlamentarnih izbora i nakon toga će se vrlo brzo, neka bude i krajem aprila, početkom maja, ovaj dijalog nastaviti”, kaže Badžaku.

O očekivanjima o nastavku dijaloga Gogić kaže.

“Čak i ukoliko nova Vlada u Prištini bude imala volju da obnovi dijalog sa Beogradom, tu ulogu ima i sam Beograd, treba se podsjetiti činjenice da sljedeće godine u Srbiji treba da se održe izbori za predsjednika, a najverovatnije i za parlament, tako da nije za očekivati da će Beograd iskazati volju za skorijom obnovom dijaloga”, poručio je Gogić.

Lajčak je sagovornike u Prištini informisao o procesu dijaloga od jula 2020. godine, zaključivši da je proces dijaloga stvar kompletne političke scene na Kosovu, a ne samo jedne stranke.

(RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply