Connect with us

Kosovo

Lajčak: Važno je fokusirati se na primjenu sporazuma iz Brisela i Ohrida

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak uoči sastanka u Briselu na nivou glavnih pregovarača, izrazio je očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

On je još jednom je poručio da je važno fokusirati se na normalizaciju i implementaciju sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida.

“Tokom sastanka u Prištini sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsjednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordiniranih poteza koji bi potencijalno mogli da poremete proces”, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Naglasio je da je tokom posjete Kosovu obišao i sjever Kosova, kako bi se sastao sa različitim sagovornicima iz civilnog društva i političkih partija i razgovarao o poslednjim dešavanjima.

“Nažalost, ono što sam čuo me je zabrinulo. Otuda sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se potpuno usredsredimo na normalizaciju”, napisao je Lajčak.

On je dalje naveo i da se u petak sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem sa kojima je razgovara o daljem putu implementacije Sporazuma.

“Tokom našeg sastanka razgovarali smo o putu napred u sprovođenju Sporazuma od 27. februara i njegovom aneksu od 18. marta, a u okviru pripreme za sutrašnji sastanak u Briselu. Očekujem da će oba glavna pregovarača biti spremna da dogovore konkretne sljedeće korake ka sprovođenju sporazuma”, poručio je Lajčak.

(RTK2)