Connect with us

Kosovo

Kusari-Ljilja: Vlada Aljbina Kurtija stabilna, naredna godina neće biti izborna

Objavljeno

-

Poslanica Samoopredeljeja Mimoza-Kusari Ljilja poručuje da je kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem stabilna i da nema pokazatelja koji ukazuju da bi sljedeće godine moglo da dođe do novih parlamentarnih izbora.

Kusari-Ljilja je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekla da je aktuelna vlada spremna da ostane puni mandat, a da je zastoj u kosovskoj skupštini nastao zbog lokalnih izbora.

Ona narednu 2022. godinu ne vidi kao izbornu, već kao godinu dinamike institucionalnog rada u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

„Ne vidim nikakav pokazatelj koji ukazuje na raspuštanje vlade. Imamo stabilnu vladu koja ostaje posvećena ostvarivanju zacrtanih planova u punom mandatu i kao nikada do sada stabilnost i na nivou vlasti i na nivou skupštine. Imali smo prekida u skupštinskom radu zbog lokalnih izbora koji sada zamenjujemo ubrzanom dinamikom. Prema tome, 2022. ne vidimo kao izbornu, već kao dinamičnu godinu institucionalnog rada i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti“, rekla je Kusari-Ljilja.

Prema njenim rečima, dijalog sa Srbijom ima svoje izazove, dodajući da Kosovo samo kao ravnopravno može biti deo procesa vezanih za Zapadni Balkan.

„Primećuje se da dijalog ima svoje značajne izazove. Ono što je evidentno jeste da postoji promena pristupa i postoji način da se Kosovo angažuje, a posebno sa predlozima koje je premijer Kurti izneo pred predstavnike EU. Treba da radimo više na svim nivoima da pokažemo da Kosovo samo kao ravnopravno može biti deo procesi vezanih za Zapadni Balkan“, navodi Kusari-Ljilja.

Ona je naglasila da je za sada teško predvideti kada bi moglo da dođe do uzajamnog priznanja između Kosova i Srbije.

„Što se tiče priznanja, to je proces za koji su potrebne obe strane, odnosno Kosovo želi svoj napredak, ali ne može da funkcioniše niti da pravi promene u Srbiji. Srbija to mora sama da uradi. Teško je predvideti kada bi moglo doći do međusobnog priznavanja, s obzirom na ove okolnosti”, zaključila je ona.

(Ekonomia online, Kosovo online)