Connect with us

Kosovo

Kurtiši: Raste broj oboljelih od raka dojke

Objavljeno

-

Broj oboljelih od raka dojke na Kosovu porastao je za više od 10 odsto u julu 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Od ove maligne bolesti ove godine, do sredine avgusta, oboljelo je 270 osoba, od kojih su četiri muškarca, prenosi Gazeta ekspres.

Direktor Klinike za onkologiju Ilir Kurtiši rekao je za Kosovo pres da se iz godine u godinu povećava broj oboljelih od raka dojke i dodao da bi do kraja godine taj broj mogao da premaši 450 obolelih.

Kurtiši ističe da je Klinici za onkologiju nedostaje medicinsko osoblje, ali i prostor za pružanje terapije pacijentima.

On je izrazio i zadovoljstvo zbog novih aparata, za koje kaže da su pacijentima olakšali život, kako ne bi morali da odlaze na liječenje u inostranstvo.

Kurtiši je dodao i da je u planu da se liste čekanja svedu na nulu i objasnio da postoji nestašica nekih esencijalnih lekova, ali da je Klinika dovoljno snabdevena najvažnijim i najskupljim lekovima.

Klinika za onkologiju jedina je zdravstvena ustanova na Kosovu koja nudi specifične usluge za pacijente sa malignim oboljenjima.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)