Connect with us

Kosovo

Kurti: Zaslužujemo članstvo u Savjetu Evrope, EU je naša sudbina

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da, nakon moratorijuma na prijave međunarodnim organizacijama koje je donela vlada pod vođstvom bivšeg premijera Hotija, spoljnoj politici treba novi podsticaj.

“Uspješno smo prošli prvu fazu za članstvo u Savjetu Evrope, jer smatramo da to zaslužujemo. Podneli smo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji krajem prošle godine, budući da smatramo da je Evropa naš kontinent, a Evropska unija naša sudbina. Takođe, ove godine smo se pridružili Partnerstvu za otvorenu vlast (OGP) i Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP)”, izjavio je Kurti.

U svojoj objavi na Fejsbuku, Kurti dodaje da je Ministarstvo spoljnih poslova održalo više od 500 zvaničnih sastanaka u inostranstvu.

“Naša zemlja je bila domaćin 60 visokih delegacija, a učestvovali smo na gotovo 50 međunarodnih konferencija. Potpisali smo 109 međunarodnih sporazuma i 123 memoranduma, protokola i međuinstitucionalnih sporazuma sa različitim zemljama. Ambasade Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu smo vratili u vlasništvo Kosova, čineći ih trajnim domovima naše Republike u ove dvije nezamenljive prijateljske zemlje. Isto smo postupili i u Senegalu. Nastavićemo sa kupovinom zgrada kako bismo pokazali ozbiljnost naše zemlje i istovremeno sačuvali visoke rente koje su plaćene”, napisao je Kurti.

Premijer ističe da je Kosovo održalo bliske odnose i partnerstva sa svojim saveznicima.

“Dokazali smo svoju vrijednost, zahvalnost i spremnost da budemo uz Sjedinjene Američke Države u slučaju smeštaja avganistanskih izbeglica. Naše evroatlantsko usmjerenje smo potvrdili pridruživanjem svjetskim demokratijama u osudi ruske agresije na Ukrajinu i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Takođe smo pokazali humanost i gostoprimstvo prihvatanjem i finansijskom podrškom 18 ukrajinskih novinara i pet avganistanskih izbeglica”, napisao je Kurti, dodajući da je istovremeno radio na uspostavljanju novih prijateljstava i bližih odnosa.

Prema njegovim riječima, sve je spremno za otvaranje diplomatskog predstavništva Republike Kosovo u Poljskoj.

“Uspostavili smo diplomatske odnose sa Istočnim Timorom. Unapredili smo status Kancelarije Kosova u Grčkoj. Postavili smo zakonitost u Ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore i ukinuli samovolje i zapošljavanje na crno. Kao rezultat toga, podigli smo profesionalni nivo diplomata i znatno unapredili konzularne usluge u ministarstvima i predstavništvima u inostranstvu”, zaključio je Kurti.

Prema njegovim riječima, spoljna politika je odraz unutrašnjeg upravljanja.

“Legitimitet, reforme, borbu protiv korupcije i koruptivnih praksi i dobro upravljanje su primetili i cijenili svi naši partneri u Evropskoj uniji, uključujući i neke zemlje koje su bile neodlučne u vezi sa viznom liberalizacijom za Kosovo. Sa našom vladom i nakon konačnog glasanja Evropskog parlamenta, sada je jasno da će građani Kosova od 1. januara 2024. imati priliku da slobodno putuju u šengenskom prostoru”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

(RTK)