Connect with us

Kosovo

Kurti: Vozila sa RKS registarskim oznakama slobodno se kreću Srbijom

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da vozila sa registarskim tablicama RKS slobodno i otvoreno kruže na teritoriji Srbije.

„Iz izvještaja naše policije, koja je sve pratila sa velikom pažnjom, obavešteni smo da imamo punu implementaciju i da nije bilo incidenata i prepreka. Zbog toga smo, na osnovu principa reciprociteta, kao pretpostavke za regulisanje odnosa nezavisnih država, sinoć doneli odluku da dozvolimo vozila koja dolaze sa druge strane granice srpskih registarskih oznaka. Ova naša odluka počinje da se sprovodi kada bude objavljena u Službenom listu“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, u slučaju da Kosovska policija u međuvremenu dobije izveštaje sa terena o promeni pristupa ili ponašanja srpskih vlasti za omogućavanje slobodnog kretanja vozila sa registarskim oznakama Republike Kosovo na teritoriji Srbije, ili ometajući slobodno kretanje u bilo kom obliku, Vlada će na građane obavesti na vrijeme i reagovati.

„Ova nova situacija služi slobodnom i lakom kretanju između dvije države. Ali ova odluka prvobitno dolazi nakon dve godine korišćenja izdavanja registarskih tablica kao izgovora od strane Srbije za zaoštravanje bezbednosne situacije na sjeveru naše zemlje; a odnedavno i kao pokušaj da se umanje kritike međunarodne zajednice na račun Srbije nakon nepravilnosti i prevara na tamošnjim izborima 17. decembra (posebno u Beogradu)“, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da Srbija koristi prepoznavanje registarskih tablica RKS da prikrije zvanično odbacivanje Briselskog sporazuma i da smanji pritisak Zapada za izmanipulisane izbore u Srbiji.

„Pitanje registarskih tablica na Kosovu u septembru 2021. godine iskorišćeno je za ugrožavanje Kosova i regiona preko ruskih aviona Mig-29 podignutih na nebu oko granice i pokušaja destabilizacije na sjeveru zemlje, posebno kroz 16 barikada koje su podignute na putevima četiri severne opštine tri nedjelje uzastopno u decembru 2022. Ova samodisciplina Srbije se koristi da smanji pritisak sa demokratskog zapada (Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo) na Srbiju zbog manipulisanja i nedemokratskih izbora, ali i da prikrije zvanično odbacivanje Osnovnog briselskog sporazuma koje je učinjeno pismom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić upućenom Savjetu EU 13. decembra, ali i da maskiraju svoju odgovornost u vezi sa terorističkim i zločinačkim napadom na Banjsku 24. septembra 2023. Ovako treba čitati ovu akciju Srbije: manevar nedemokratske vlasti za sopstveni opstanak. Sve ovo vreme naš stav po pitanju registarskih tablica zasnivao se na principu reciprociteta, pravnim standardima Evropske unije koji regulišu slobodu kretanja građana i vozila. Nastavićemo da budemo principijelni i konstruktivni“, napisao je Kurti.

Vlada Kosova juče je usvojila odluku o uklanjanju režima papirnih naljepnica za automobile sa srpskim tablicama.

U saopštenju Vlade se navodi da je uklanjanje režima naljepnica akt dobrosusedstva i da dolazi nakon potpunog priznavanja registarskih tablica RKS od strane Srbije.

(RTK)