Connect with us

Dijaspora

Kurti: Važna uloga dijaspore u razvoju Kosova

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocjenio je da je nemoguće sagledati historiju Kosova bez dijaspore, kao i da ona igra važnu ulogu u razvoju i diplomatiji Kosova.

„Na mnogo načina, naša dijaspora predstavlja prirodni produžetak naših zajednica širom svijeta. Dijaspora je veoma povezana sa svojom domovinom“, rekao je Kurti na svečanosti povodom početka školovanja prve generacije Diplomatske škole za dijasporu koja je pokrenuta u okviru Diplomatske akademije ministarstva spoljnih poslova i dijaspore.

Cilj te škole, naglasio je Kurti, je da polaznicima predoči vještine i znanja kako da se unapredi angažovanje dijaspore kako u kontekstu razvoja tako i inovacija u jačanju veza dijaspore i zemalja u kojima Albanci žive.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je istakla da je sa početkom rada Diplomatske škole za dijasporu, za Kosovo počelo važno putovanje da u narednim godinama pokaže značaj koji dijaspora igra u diplomatiji.

„Značaj ove škole leži u njenoj ulozi kolaborativne platforme u koju integrišemo djelove dijaspore“, kazala je Gervala.

Ona je istakla da će polaznici škole imati priliku da podjele svoja iskustva povezujući različite teme iz celog svijeta, ali i istražujući kako može da se poveća moć dijaspore za bolje diplomatske odnose i nacionalni razvoj.

(Kosovo online)