Connect with us

Hronika

Kurti: Ubice Liridone treba da dobiju maksimalnu kaznu

Objavljeno

-

Premijer Kosova, Albin Kurti, pozvao je da ubice Liridone Ademaj budu kažnjene maksimalnom kaznom.

“Liridona Ademaj je ubijena sa predumišljajem. Ubijena je zato što je bila žena. Žene i djevojke i dalje su žrtve, dok se opresivne patrijarhalne norme i dalje šire. Hapšenje kriminalaca nije dovoljno. Teret nepravdi pravosudnog sistema nastavlja da pada na pleća žena i djevojaka, sve dok počinioci zločina ne prime zaslužene kazne. Danas je održano ročište na kojem je trojici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor. Nalogodavac, saučesnik i saučesnik u ubistvu Liridone moraju biti kažnjeni i dobiti maksimalnu kaznu. To se postiže efikasnim tužilačkim i pravosudnim sistemom svestranim u visokoj društvenoj dužnosti koju nose”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, da bismo sprečili ovakve jezive zločine, moramo zajedno sarađivati na svim poljima.

“Bol je velik. Svijest je kolektivna, u svakoj porodici, domu. Da bismo sprečili ovaj sablasni zločin, moramo raditi svaki pojedinačno, u svakoj oblasti i državi. Ovo je jedini način da se iskoreni ova patrijarhalna i mizoginistička kultura, ovaj nasilni i toksični muškarac. Građani Republike očekuju da javni funkcioneri koji rade (ili su radili) u državnim institucijama svojim ponašanjem prema partnerima i porodici budu pozitivan i progresivan primjer u društvu, a ne kriminalci ili kriminalci koji veruju da mogu uspjeti”, rekao je Kurti.

Osnovni sud u Prištini odredio je mjeru pritvora Naimu Murseliju, Gencu Plaviju i Kuštrimu Kokali.

Murseli je optužen da je naredio ubistvo svoje supruge Ljiridone, dok je Plavi optužen za teško ubistvo i posedovanje oružja bez dozvole. Kokala je optužen za “sporazum da izvrši gnusno ubistvo”.

(RTKlive)