Connect with us

Kosovo

Kurti u Parizu: Projekat podjele ili razmjene teritorija je propao

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je, danas u Parizu, da je projekat podjele Kosova ili razmjene teritorija propao i ocenio da ta “ideja još nije mrtva”.

On je tokom diskusije na temu „Stvaranje mira i izgradnja bezbednijeg sveta“ na Mirovnom forumu u Parizu kazao da kao što Moskva nije srećna zbog raspada Sovjetskog Saveza, tako ni Beograd nije srećan raspadom Jugoslavije, iako je u stvari on to sam izazvao.

„Sada živimo u eri u kojoj je ovaj projekat razmjene teritorija propao. Ali vjerujem da ideja još nije mrtva, god da se sretnemo, čujem predsjednika Srbije koji je posvećen tome, jer fantazija možda nije stvarna, ali uslovljava razmišljanje i ponašanje ili aktivnost stranke“, rekao je Kurti.

On je istakao da će „ljudi koji su godinama sanjali o podjeli Kosova ili razmjeni teritorija veoma teško napustiti ovu nostalgiju i tugu i upustiti se u rešenje koje bi bilo demokratsko i evropsko“.

„Ovaj projekat razmjene teritorija imao je pandan i na Kosovu, kod jednog od mojih predhodnika, jer se u to vreme gledalo kao na brzo prilagođavanje između autoritarnih lidera koji govore o narodu kao o svojoj porodici i o teritorijama država kao da bili su njihovo vlasništvo. Ovo je imalo neku vrstu monarhije koja više ne postoji, ali i pored neuspjeha projekta kao takvog, moram da priznam da ideja i dalje postoji, ali bez velike mogućnosti da stupi na snagu“, podvukao je Kurti.

Kurti: Teroristi koji su učestvovali u napadu 24. septembra slobodni u Beogradu

Premijer Aljbin Kurti je tokom diskusije „Stvaranje mira i izgradnja bezbjednijeg svijeta“ na Mirovnom forumu u Parizu pomenuo i “agresiju Srbije preko terorističkih i paravojnih grupa 24. septembra, kada je ubijen narednik kosovske policije Afrim Bunjaku.

„Prije manje od dva mjeseca imali smo neku vrstu agresije paravojne terorističke grupe, gdje je ubijen kosovski policajac. Naravno, ova grupa koju podržava Srbija je htela da izazove veću eskalaciju, kao izgovor da srpska vojska uđe na Kosovo, pošto imamo 48 srpskih vojnih baza blizu naše granice”, rekao je Kurti.

On je naveo da je velika većina koja je učestvovala u terorističkom akta na slobodi u Srbiji, uključujući i vođu te grupe Milana Radoičića.

„Radi bezbednosti naše zemlje moramo da se nosimo sa ovim grupama koje žele da budu kao Vagner, koje žele da izazovu destabilizaciju, a istovremeno se moramo fokusirati na geopolitičku situaciju u kojoj nemamo alternativu jer ne želimo da imamo alternativu osim EU i NATO-a, ali postoje zemlje koje misle i rade drugačije“, dodao je premijer.

On je ocjenio da su Ruskoj Federaciji svidjeli ovi akti destabilizacije na Balkanu, da bi se skrenula pažnja sa rata u Ukrajini.

„U svakom sukobu sa kojim se danas suočavamo, Rusija i Iran nisu pasivni. Ovi hibridni ratovi nemaju kopnena ograničenja, gdje god vidimo novi sukob, postoje neke supersile koje žele da vide taj sukob u plamenu i ulažu da bi on trajao“, dodao je Kurti.

(RTK)