Connect with us

Kosovo

Kurti traži od ambasadora Kvinte da ukinu mjere protiv Kosova

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu. On je tokom ovog sastanka rekao da je neophodno da EU što pre ukloni kaznene mjere protiv Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, premijer je rekao ambasadorima da su razlozi zbog kojih su izrečene kaznene mjere prestali još u septembru prošle godine, kada je Vlada preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa prevremenih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

U saopštenju se najavljuje da je cilj sastanka bio informisanje i koordinacija o aktuelnim temam dešavanjima na Kosovu.

„U početku se razgovaralo o članstvu Kosova u Savetu Evrope. Premijer Kurti je zahvalio zemljama Kvinte na kontinuiranoj podršci i informisao ih o koracima koje naša zemlja preduzima u ovom procesu, osvrćući se na preporuke iz Izvještaja eminentnih pravnika. Premijer je naveo da očekujemo napredak u procesu članstva, kao neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Tokom ovog sastanka, premijera Kurtija pratili su prvi zamjenik premijera, Besnik Bisljimi i zamjenik ministra inostranih poslova i dijaspore, Krešnik Ahmeti.

(RTK)