Connect with us

Vijesti

Kurti: Srbija krši Evropski predlog sporazuma, nisam obećao da ću napisati nacrt ZSO

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Srbija krši Evropski prijedlog sporazuma Beograda i Prištine, i da nije obećao da će napisati nacrt Zajednice sprskih opština, prenosi Reporteri.

Kurti je, na konferenciji za medije posle sastanka sa premijerom Irske Leom Varadkarom, pozvao EU da “reaguje na kršenje Sprazuma od strane Srbije”, istakavši da Kosovo insistira na potpisivanju kao garanciji za njegovo poštovanje.

“Mi želimo normalne odnose sa Srbijom, a normalni odnosi za nas su dobrosusedski evropski odnosi jer je to važno za mir i bezbednost i predstavlja naš cilj, ali i našu sudbinu. Podvlačim da smo 27. februara usaglasili Osnovni sporazum, a 18. marta Implementacioni aneks. Problem je što je od 11 članova Osnovnog sporazuma Srbija prekršila najmanje osam. Tražimo pravnu sigurnost, ne samo za primenu sporazuma već i za njegovo poštovanje ili pak nepoštovanje. Zato smo tražili da se sporazum potpiše. Insistiramo na potpisivanju sporazuma i tražimo od EU, kao medijatora, da uvek reaguje i na najmanja kršenja koja mogu da se počine, a nažalost ima ih mnogo i nisu mala”, poručio je Kurti.

Na pitanje da prokomentariše svoju izjavu u kojoj je izrazio spremnost da zajedno sa svoja dva ministra napiše nacrt statuta ZSO, Kurti je rekao da on to nije obećao.

Kako je dodao, ZSO nije prioritet i ne može se izdvojiti.

“Nisam obećao da ću napisati nacrt za Asocijaciju, ali mogu to da uradim. Ako je to interna stvar, kao što je rečeno, ja mogu da ga napišem, tako da nisam dao obećanje, ali sam izrazio sopstvenu sposobnost da to napišem i da o tome razgovaramo. Ali nemojmo mešati stvari – prvo da rešimo Osnovni sporazum, implementacioni aneks i tek onda možemo govoriti o Udruženju. Svi oni koji isključuju Asocijaciju iz paketa čine štetu Kosovu. Asocijalica nije glavni prioritet normalizacije, to je Osnovni sporazum. Sve moje kolege, ne samo na Kosovu, molim da nacrt statuta ili Zajednicu ne vade iz paketa kao pojedinačno pitanje“, rekao je Kurti.

Odgovarajući na pitanja novinara o zabrani unošenja srpske robe on je rekao da nema trgovinskih mera sa Srbijom, već da je ta odluka doneta “u skladu sa bezbednosnom situacijom”.

„Što se tiče bezbednosnih uslova na Kosovu, što se tiče naše granice sa Srbijom, oni još uvek nisu dobri. Što se tiče toga koja roba je dozvoljena za uvoz ili koji automobili, Ministarstvo unutrašnjih poslova i carina je prava adresa. Ne želimo diskriminaciju i nema trgovinskih mera sa Srbijom, ali sve je to u skladu sa bezbednosnom situacijom koju želimo da poboljšamo i normalizujemo”, rekao je Kurti.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)