Connect with us

Kosovo

Kurti: Razmatramo modele za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da se razmatra 15 modela, koje je Evropska unija (EU) ponudila za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Nije želeo da otkrije o kakvim modelima je riječ već je samo naveo da su neki modeli poznati a neki ne, te da su uspostavljeni u evropskim zemljama za nacionalne manjine koje u njima žive.

“Vjerujem da su to modeli iz kojih ćemo moći da uzmemo elemente, ne da samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina u našoj zemlji budu na pravom nivou. Njima se bave moji savjetnici, neki od ministara, da vidimo šta je najpovoljnije”, naveo je Kurti.

“Naravno, Ustav, zakoni, ravnopravnost, funkcionisanje države, su nešto oko čime nikada i nigde nećemo napraviti kompromis”, kazao je kosovski premijer novinarima 13. marta.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga 2013. godine, dok su principi o njenom formiranju utvrđeni dvije godine kasnije.

Međutim, zvanična Priština je do sada odbijala da formira Zajednicu uz obrazloženje da ona nije u skladu sa zakonima, da ne mogu da se formiraju monoetnička udruženja, te da je štetna po Kosovo jer bi mogla da utiče na unutrašnju funkcionalnost.

S druge strane, zvanični Beograd nastavak dijaloga uslovljava formiranjem Zajednice, ali insistira da ona bude u skladu sa Briselskim sporazumom.

U međuvremenu, premijer Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su se usaglasili o predlogu EU za normalizaciju odnosa, a naredni sastanak na najvišem političkom nivou će biti održan 18. marta.

Očekuje se da dvije strane izrade mapu puta za implementaciju evropskog predloga u kome se navodi i da se moraju realizovati svi do sada postignuti sporazumi u okviru dijaloga.

Takođe, predviđa se poseban aranžman za srpsku zajednicu”.

(Radio Slobodna Evropa)